Luminița Odobescu: Pe fondul agresiunii militare a Rusiei în vecinătatea strategică a UE, extinderea Uniunii trebuie redinamizată
-
27 Noiembrie 2023 12:42
Pe fondul agresiunii militare în curs de desfășurare a Federației Ruse împotriva Ucrainei, în vecinătatea strategică a UE, extinderea Uniunii Europene ar trebui să fie redinamizată ca o parte importantă a setului de instrumente al UE pentru a răspunde în mod corespunzător la evoluțiile geopolitice dramatice și fără precedent, a afirmat, luni, șefa diplomației române, Luminița Odobescu.
Ministrul afacerilor externe a participat la deschiderea seminarului privind Uniunea Europeană și politica de extindere, cu titlul Necessary And (Im)Possible: What The Eu Really Thinks About Enlargement, eveniment organizat de think-tank-urile European Council for Foreign Relations și GlobalFocus Center, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
În discursul său, Luminița Odobescu, membru al ECFR, a precizat că liderii europeni trebuie să acționeze curajos la summitul din luna decembrie și să ia deciziile politice pe care le așteaptă partenerii, după ce Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor de aderare cu Ucraina, Republica Moldova și Bosnia și Herțegovina și acordarea statului de țară candidată pentru Georgia.
“Nu vorbim în termeni de “geopolitică” versus “merite”. Este adevărat că argumentele geopolitice în favoarea extinderii sunt chiar mai puternice astăzi decât erau acum 20 de ani. Dar extinderea nu se referă doar la geopolitică. Uniunea noastră este, în primul rând, o comunitate de valori, principii și norme comune. Voința politică, orientarea strategică europeană și asumarea valorilor UE sunt și mai relevante astăzi, deoarece au apărut noi provocări. În al doilea rând, într-o notă mai largă, această dezbatere nu este nici despre extindere versus evoluția internă a UE. Noi le considerăm complementare. În al treilea rând, extinderea este un proces benefic pentru UE și pentru actualele sale state membre. Ca atare, sunt convinsă că o UE extinsă are potențialul de a fi un actor mai puternic și mai relevant pe plan mondial”, a afirmat Odobescu.
În intervenția sa, ministrul afacerilor externe a prezentat poziția României, de susținere a procesului de extindere a Uniunii Europene, cu precădere în contextul actual marcat de crize suprapuse atât în plan regional cât și internațional. În context, a evidențiat faptul că procesul de extindere reprezintă o investiție geostrategică pentru menținerea și dezvoltarea păcii, stabilității și prosperității în Europa valorilor democratice comune.
Șeful diplomației române a subliniat, totodată, poziția României favorabilă continuării accelerate a procesului de extindere a UE, bazat pe meritele proprii ale candidaților, în paralel cu procesul instituțional intern necesar pentru a pregăti Uniunea să primească noi membri.
În context, ministrul Luminița Odobescu a reiterat sprijinul pentru adoptarea, până la finalul acestui an, a deciziilor necesare deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, în conformitate cu realizările remarcabile ale celor doi candidați recunoscute de către Comisia Europeană prin evaluările pozitive publicate la 8 noiembrie 2023.
Totodată, șeful diplomației române a reiterat sprijinul pentru avansarea parcursului european al Balcanilor de Vest, în conformitate cu metodologia extinderii, precum și necesitatea ca opțiunea pro-europeană strategică a partenerilor din Balcanii de Vest să fie asumată de aceștia în baza promovării și aplicării valorilor europene, cu precădere în contextul amenințărilor asimetrice la adresa regiunii, ca efect al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.