Luminița Odobescu participă astăzi, la Bruxelles, la reuniunea miniștrilor de Externe din statele UE

  • 13 Noiembrie 2023 09:23
Luminița Odobescu participă astăzi, la Bruxelles, la reuniunea miniștrilor de Externe din statele UE

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, va participa luni la reuniunea miniștrilor de Externe din statele membre UE - Consiliul Afaceri Externe (CAE), care va avea loc la Bruxelles.

Potrivit MAE, agenda de discuții va viza situația din Israel și Fâșia Gaza, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cu participarea prin videoconferință a ministrului ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, relațiile Armenia - Azerbaidjan și dimensiunea externă a securității economice a UE, scrie Agerpres.

În ceea ce privește situația din Israel și Fâșia Gaza, miniștrii de Externe vor evalua ultimele evoluții, cu accent pe riscurile de securitate și situația umanitară gravă, importanța eliberării tuturor ostaticilor, precum și coordonarea consulară pentru evacuările cetățenilor străini care vor să părăsească Fâșia Gaza.

De asemenea, va avea loc un schimb de opinii privind continuarea angajamentului UE în Procesul de Pace în Orientul Mijlociu.

Pe tema agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, miniștrii de Externe europeni vor avea un schimb de opinii cu privire la evoluțiile recente din teren și sprijinul pe termen lung al UE pentru Ucraina. Vor fi abordate și angajamentele de securitate pentru Ucraina, aderarea Ucrainei la UE, promovarea și implementarea Formulei de Pace în plan internațional, continuarea izolării Rusiei în forurile internaționale, arată MAE.

Relațiile Armenia - Azerbaidjan vor fi tratate cu scopul agreării unei abordări comune a UE în ceea ce privește măsurile de sprijin pentru Armenia, concomitent cu continuarea acțiunilor de mediere și facilitare a dialogului de către UE între părți, în scopul sprijinirii procesului de pace.

Oficialii europeni vor avea o discuție privind dimensiunea externă a securității economice a UE, cu accent pe aspecte legate de rolul CAE, utilizarea instrumentelor asociate Politicii Externe și de Securitate Comună a UE, precum și cooperarea cu statele terțe.

În continuarea CAE va avea loc o reuniune ministerială a UE cu Balcanii de Vest, în contextul angajamentului european și al partenerilor din Balcani de aprofundare și accelerare a apropierii de UE, inclusiv în domeniul Politicii Externe și de Securitate Comună, prin reuniuni mai numeroase la nivel înalt, vizite UE în regiune și coordonare în forurile internaționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău