Luminița Odobescu: Obiectivul României este să sprijine Republica Moldova să-și crească reziliența în fața atacurilor hibride ale Rusiei

  • 07 Martie 09:09
Luminița Odobescu: Obiectivul României este să sprijine Republica Moldova să-și crească reziliența în fața atacurilor hibride ale Rusiei

Rusia vrea să folosească în narativele ei Republica Moldova și folosește atacurile hibride bazate pe dezinformare, știri false, manipulare. România sprijină Republica Moldova ca să-și crească reziliența și să-și urmeze parcursul european, respingând narativele Rusiei, a declarat ministrul Afacerilor Externe a României, Luminița Odobescu.

Fiind invitata emisiunii Articolul VII, difuzată la TVR Internațional, Odobescu a spus că “Republica Moldova este afectată de consecințele războiul din Ucraina în mai multe domenii. Subliniez sprijinul pe care partenerii europeni și România îl acordă Republicii Moldova. Cooperarea noastră cu Republica Moldova este zilnică, extrem de importantă în contextul actual pentru că avem obiective comune. Pe de o parte  pentru că obiectivul nostru este să sprijinim Republica Moldova să-și crească reziliența în fața atacurilor hibride ale Rusiei, iar pe de alta, să-și urmeze parcursul european acum când au fost lansate negocierile și este important să avanseze”. 

Ministrul de Externe a precizat că sunt mai multe tipuri de provocări, zilnice, din partea Rusiei care trebuie identificate și respinse rapid și cu calm.

“În acest război, Rusia folosește zilnic atacuri hibride. E Important să întărim reziliența în fața acestor atacuri cu sprijinul partenerilor europeni, al Serviciului European de Acțiune Externă. Este important să identificăm rapid narativele Rusiei și să le respingem, să le contracarăm prin informații corecte. De multe ori, riscă, prin răspândirea lor, prin intermediul rețelelor de socializare,  să creeze foarte multă emoție și unul dintre scopurile urmărite de Rusia în contextul în care ne pregătim de alegeri în România, Republica Moldova și întreaga Uniune Europeană. Contracararea dezinformărilor Rusiei este prioritară”, a spus Luminița Odobescu.

Ministrul de Externe s-a referit la situația din Transnistria, de unde s-a cerut ajutor Rusiei, în urmă cu o săptămână. 

“Sunt dezinformări care nu servesc intereselor noastre și trebuie să le respingem. Este bine să stăm calmi și să ne coordonăm foarte bine să explicăm cât mai corect ce se întâmplă cu ajutorul mai multor factori de decizie”, a mai spus ministrul de Externe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău