Luminița Odobescu, la Conferința Ministerială a Francofoniei: „R. Moldova este puternic afectată de războiul din vecinătate și de acțiunile destabilizatoare ale Rusiei”

  • 04 Octombrie 08:52
Luminița Odobescu, la Conferința Ministerială a Francofoniei: „R. Moldova este puternic afectată de războiul din vecinătate și de acțiunile destabilizatoare ale Rusiei”

Ministra Afacerilor Externe a României, Luminița Odobescu, a participat ieri, 3 octombrie, la cea de-a 45-a sesiune a Conferinței Ministeriale a Francofoniei, acolo unde a menționat despre situația de „vulnerabilitate deosebită în care se găsește Republica Moldova”. Conferina a fost organizată la Paris, în pregătirea celei de-a XIX-a Conferințe la nivel înalt a șefilor de stat sau de guvern ai celor 88 de state și guverne membri cu drepturi depline, membri asociați și observatori ale Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) - Sommet-ul Francofoniei (4-5 octombrie 2024, Villers-Cotterets și Paris), transmite AGERPRES.

Conferința Ministerială a prilejuit un schimb de opinii privind evoluțiile recente în domeniul păcii și securității din spațiul francofon, pe fondul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei și al crizei din Orientul Mijlociu, la care se adaugă și alte provocări majore, precum situația critică din regiunea Sahelului sau din Haiti.

Ministra română a afacerilor externe a reiterat, cu această ocazie, condamnarea fermă a războiul ilegal, neprovocat și nejustificat al Federației Ruse împotriva Ucrainei, ca și sprijinul puternic al României pentru Formula de pace propusă de autoritățile de la Kiev, singurele care pot decide condițiile începerii negocierilor de pace cu Moscova.

Luminița Odobescu a menționat, în context, și situația de vulnerabilitate deosebită în care se găsește Republica Moldova, puternic afectată de războiul din imediata sa vecinătate și de acțiunile destabilizatoare ale Rusiei.

În cadrul discuțiilor, Odobescu a evidențiat contribuția solidă a României la promovarea învățării și utilizării limbii franceze, cu efecte benefice asupra mobilității educaționale și inserției profesionale a tinerilor francofoni din cele 88 de state și guverne care fac parte din Organizația Internațională a Francofoniei. A exprimat, de asemenea, satisfacția autorităților române față de rezultatele Misiunii economice și comerciale a OIF la București, în martie 2024, Francofonia economică reprezentând un atu în beneficiul celor 321 de milioane de locuitori din spațiul francofon.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sat
21
Sun
16
Mon
14
Tue
13
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău