Luminița Odobescu, despre aderarea la Schengen: Au fost mai mulți parteneri care ne-au ajutat, inclusiv SUA
-
05 Ianuarie 09:14
Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a afirmat că în aderarea României la Schengen cu frontierele aeriene și cele maritime au fost mai mulți parteneri care au ajutat țara noastră, inclusiv SUA. Ea a adăugat că acest lucru a fost rezultatul demersurilor coordonate ale României, dar și ale partenerilor europeni, relatează News.ro.
Luminița Odobescu a fost întrebată, joi seară, la Antena 3, dacă SUA a jucat un rol important în dezghețarea relației dintre România și Austria și schimbarea opiniei Austriei în ceea ce privește țara noastră, scrie G4Media.
”Au fost mai mulți parteneri care ne-au ajutat, inclusiv SUA. Cred că a fost rezultatul demersurilor coordonate atât ale noastre, cât și ale partenerilor europeni. Să nu uităm și state membre precum Germania, Franța, Comisia Europeană, Parlamentul European au fost alături de noi și au discutat permanent cu Austria încercând să deblocheze acest proces”, a arătat ministrul de Externe.
Odobescu a mai fost întrebată dacă în septembrie, când a fost în SUA, l-a rugat pe Antony Blinken să ne ajute în acest demers.
“Da, evident”, a răspuns Luminița Odobescu.
Întrebată dacă acest lucru s-a întâmplat, ea a răspuns: “Să spunem că am beneficiat și de sprijinul SUA în acest proces”.
Luminița Odobescu a mai declarat că a fost o muncă de echipă aderarea la Spațiul Schengen cu zona aeriană și maritimă.
”Eu spun că suntem în Schengen pentru că, dacă ne uităm la textul deciziei publicate astăzi, spune despre aplicarea integrală a acquis-ului Schengen. Mai avem o etapă, dar este un pas important în procesul de aderare completă la Schengen, un pas pentru care s-au depus eforturi diplomatice în strânsă coordonare cu Ministerul de Interne și cu colegii. A fost o muncă de echipă, sub coordonarea strânsă a președintelui României, a primului-ministru. Am muncit până aproape în ultima zi. Eforturile noastre au fost intense, mai ales în ultima perioadă, dar cred că putem spune cu satisfacție că am trecut o etapă. Mai avem de lucru, într-adevăr, dar e o etapă importantă, pentru că, odată ce suntem acolo, procesul va continua”, a afirmat Luminița Odobescu.
Cătălin Predoiu a afirmat, la rândul său, că este o victorie a României, una politică în primul rând, această aderare cu frontierele aeriene și cele maritime.
”Fără îndoială, suntem un stat membru Schengen, în virtutea și în temeiul acestei decizii a Consiliului. Cred că acesta este principalul avantaj faptul că am dobândit statutul de stat membru Schengen, membru al clubului, dacă vreți, ceea ce face mai ușoară munca în continuare pentru punctul rămas în discuție, ceea ce profilează mai bine România în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, ceea ce consolidează influența noastră la nivelul consiliilor în care lucrăm, fiecare pe zona lui de competență, Consiliul Afaceri Externe și Consiliul Afaceri Interne, ceea ce ne pune în poziția să ne apărăm mai bine interesele de țară, nu numai în dosarul Schengen, ci și în alte dosare. Este o victorie a României, o victorie politică, în primul rând, dincolo de avantajele și efectele tehnice care foarte simplu tradus înseamnă ridicarea controalelor la frontiera aeriană și frontiera navală și transformarea călătoriilor aeriene, respectiv navale, în interiorul statelor membre Schengen, ca și o călătorie în interiorul țării. Dincolo de aceste avantaje tehnice și poziționarea pentru continuarea dosarului mai departe înseamnă o subliniere politică foarte importantă în rândul statelor membre”, a mai afirmat Cătălin Predoiu.
Luminița Odobescu a mai fost întrebată care sunt eforturile pe care trebuie să le mai facă România pentru a accede complet la Schengen.
“Este un al doilea pas pentru finalizarea procesului de aderare deplină la Schengen și practic, vom continua demersurile diplomatice împreună pentru anul acesta pentru a atinge acest obiectiv. Așa cum am făcut în ultimele luni, vom continua în strânsă coordonare și la nivel politic, evident, dialogul în primul rând cu Austria și cu sprijinul Comisiei Europene și cu celelalte state. Sperăm ca în acest an să reușim să ne atingem și acest obiectiv”, a explicat ministrul de Externe.
Întrebată dacă este optimistă că anul acesta România va intra în Schengen și cu frontierele terestre, Luminița Odobescu a răspuns: “Acesta este obiectivul nostru. (…) Cred că dacă vom continua eforturile de echipă, ca să spun așa, și strâns coordonate cu Comisia Europeană, cu celelalte state membre, vom reuși. Dacă ne uităm acum câteva luni, nu aveam șanse foarte mari ca să facem și acest pas. (…) Într-un efort coordonat, cum am spus pe diverse canale, pe canalul Ministerului de Interne, pe canalul Ministerului de Externe, pe canalele politice la cel mai înalt nivel, la nivelul domnului președinte, al domnului prim-ministru, cu sprijinul celorlalte state membre, cu sprijinul Comisiei Europene, de altfel, noi am lucrat în strânsă cooperare, inclusiv pentru pregătirea acestei decizii cu partenerii noștri din Comisia Europeană, cu europarlamentarii români și nu numai cu europarlamentarii români. De aceea spun că este un efort de echipă”.
Ministrul Afacerilor Externe a mai afirmat că din 31 martie România va acorda vize de scurtă ședere Schengen.
“Ceea ce vreau să subliniez, poate un alt element care este de interes direct pentru Ministerul de Externe, de la 31 martie vom acorda și vize de scurtă ședere Schengen. Noi, când am plecat la acest obiectiv, practic Austria, prima dată și-a dat acordul doar pentru frontierele aeriene. Între timp am negociat și frontierele maritime și practic eliberarea de către România a vizelor de scurtă ședere Schengen de la 31 martie, iar noi am trecut cu bine un proces de evaluare pentru a putea acorda aceste vize Schengen”, a mai declarat Luminița Odobescu.