Luminița Odobescu, de Ziua Europei: „Pornind de la experiența sa de aderare, România susține nemijlocit continuarea parcursului european al Republicii Moldova”

  • 09 Mai 11:09
Luminița Odobescu, de Ziua Europei: „Pornind de la experiența sa de aderare, România susține nemijlocit continuarea parcursului european al Republicii Moldova”

Sărbătorim astăzi Ziua Europei, la 74 de ani de la momentul fondator al procesului de construcție europeană. La 9 mai 1950, într-un continent încă marcat de cicatricile războiului între națiunile sale, Declarația Schuman a lansat un proiect fără precedent bazat pe un ideal de pace, solidaritate, cooperare și unitate europeană, transmite ministrul de externe al României, Luminița Odobescu, într-un mesaj prilejuit de Ziua Europei.

Astăzi, când trăim din nou cu realitatea unui brutal război de agresiune care se desfășoară în vecinătatea Uniunii, trebuie să ne reamintim de valoarea acestui reper fundamental al istoriei noastre comune europene. Realizările parcursului nostru comun confirmă că viziunea construcției europene lansată atunci a fost și rămâne cea corectă. Celebrăm la 9 mai solidaritatea și diversitatea care definesc comunitatea europeană, dar și angajamentul nostru față de valorile fundamentale ale democrației și drepturilor omului, respectul pentru opțiunea popoarelor noastre de a trăi în libertate și de a-și construi un viitor împreună.

Tocmai de aceea, sărbătoarea de astăzi, care are loc cu o lună înaintea apropiatelor alegeri europene, este o oportunitate de a reflecta nu doar asupra realizărilor noastre, ci și asupra drumului de urmat. Sărbătoarea de azi nu este doar despre celebrare. Este și despre acțiune.

România este astăzi un stat membru cu o puternică viziune pro-europeană, acționând pentru promovarea intereselor naționale, în deplină consonanță cu obiectivele dezvoltării pe mai departe a proiectului european și având convingerea că doar împreună ne putem construi viitorul. Cetățenii noștri se bucură nemijlocit de beneficiile acestui proiect și își doresc ca acest proiect să meargă mai departe, către partenerii noștri europeni care au ales, la rândul lor, pentru cetățenii lor, calea integrării europene, democrația și libertatea.

In viziunea noastră, continuarea extinderii Uniunii este în acest moment mai mult decât o necesitate geopolitică. Este cel mai bun instrument al Uniunii pentru asigurarea prosperității și păcii în Europa, așa cum am putut vedea până în prezent. La 1 mai s-au împlinit 20 de ani de la cel mai mare val de extindere, început cu 10 noi state membre, în 2004, și desăvârșit la 1 ianuarie 2007, prin aderarea României și Bulgariei. Astăzi, beneficiile sunt resimțite de către toate statele membre. Suntem mai puternici împreună, mai bine pregătiți să răspundem provocărilor și să fructificăm oportunitățile acțiunii noastre coordonate.

România rămâne profund atașată obiectivului de avansare a proiectului european prin extindere și credem că este esențial să transformăm următorii pași ai acestui proces într-un succes. O Uniune mai mare este astăzi, ca și ieri, cel mai bun instrument pentru a proteja interesele și prosperitatea europeană, pentru a susține principiile statului de drept și a apăra cetățenii UE de amenințările externe.

In condiții dificile, Uniunea a știut să se angajeze pe drumul avansării extinderii.  Liderii europeni au luat în decembrie anul trecut decizia de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, state partenere care au făcut progrese semnificative și care sunt ferm angajate să își urmeze destinul european. România le susține nemijlocit, pornind de la experiența sa de aderare, pentru a continua acest parcurs și pentru a desăvârși progresele lor în plan intern.

În același timp, trebuie să avansăm proiectul european prin aprofundarea gradului de integrare în domenii cheie: consolidarea securității și apărării europene, consolidarea Pieței Unice și a competitivității, în paralel cu promovarea în continuare a coeziunii și convergenței în interiorul Uniunii, precum și realizarea dublei tranziții verzi și digitale de o manieră justă și echitabilă. Am sărbătorit recent 30 de ani de Piață Unică, care a adus prosperitate statelor membre și celor din Spațiul Economic European.

Europa se află într-un an crucial pentru viitorul său. În fața provocărilor actuale, trebuie să continuăm să venim cu răspunsuri împreună, în strânsă coordonare și solidaritate. Astăzi trebuie să ne amintim că puterea noastră ca cetățeni rezidă în capacitatea noastră de a participa la construcția Europei în care trăim. Alegerile pentru Parlamentul European din 6-9 iunie reprezintă, din acest punct de vedere, o oportunitate majoră pentru această implicare activă a cetățenilor în exercițiul democratic european. Trebuie să rămânem uniți în aspirația către o Europă mai bună, mai puternică, mai democratică și mai prosperă pentru toți cetățenii săi. 

Să fim activi, să fim informați și să fim implicați! Europa este a noastră, a tuturor!

La mulți ani, Europa!

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,57 m/s
Fri
20
Sat
24
Sun
25
Mon
21
Tue
22
Arhivă Radio Chișinău