Luminița Odobescu: Chișinăul a rezistat și va rezista. Legăturile cu Bruxelles-ul sunt tot mai strânse, iar România este acolo să sprijine consolidarea permanentă a acestora

  • 06 Februarie 11:21
Luminița Odobescu: Chișinăul a rezistat și va rezista. Legăturile cu Bruxelles-ul sunt tot mai strânse, iar România este acolo să sprijine consolidarea permanentă a acestora

Integrarea europeană, problemele de securitate, accelerarea proiectelor de interconectare energetică între România și Rep. Moldova, sunt câteva dintre subiectele pe care le-au discutat, astăzi, la București, miniștrii de externe Luminița Odobescu și Mihai Popsoi. Este prima vizită externă a lui Mihai Popșoi în noua sa funcție de șef al diplomației R. Moldova. Cei doi oficiali au susținut o conferință de presă comună în care au enumerat proiectele și progresele în relațiile bilaterale ”speciale dintre Chișinău și București”, transmite Radio Chișinău.

România va continua să sprijine ferm Rep. Moldova, diplomatic și tehnic, în procesul de aderare la Uniunea Europeană, a declarat Luminița Odobescu care a apreciat eforturile de reformă ale Chișinăului, în pofida aflării în prima linie a războiului hibrid orchestrat de Kremlin.

”Chișinăul a rezistat și va rezista. Își consolidează capacitățile instituționale, este în plin proces de reforme și, mai ales, este ferm ancorată în parcursul său european. Legăturile Chișinăului cu Bruxelles-ul sunt tot mai strânse, iar România este acolo să sprijine consolidarea permanentă a acestora. Facem tot posibilul alături de partenerii noștri, ca cetățenii Republicii Moldova să aibă șansa prosperității, a libertății, a demnității într-un mediu stabil și cât mai predictibil”, a spus Luminița Odobescu.

Șefa diplomației de la București și-a manifestat totodată speranța că la alegerile prezidențiale și la referendumul din toamnă, dar și la scrutinul parlamentare de anul viitor, cetățenii Rep. Moldova vor ancora definitiv Rep. Moldova în spațiul european.

Luminița Odobescu a pledat de asemenea pentru accelerarea proiectelor de interconectare și consolidare energetică între cele două maluri.

”Interconectarea Rep. Moldova prin România mai ales în domeniul energiei electrice și al transporturilor reprezintă un pas important în integrarea europeană a Rep. Moldova. dacă în ceea ce privește interconectarea sistemelor de gaze naturale Gazoductul Iași-Ungheni –Chișinău s-a dovedit un succes absolut care a contribuit fundamental  la securitatea energetică a Rep. Moldova, în domeniul energiei electrice trebuie să accelerăm realizarea liniilor de interconectare Isaccea-Vulcănești-Chișinău, respectiv Suceava-Bălți”, a precizat Luminița Odobescu.

La rândul său, ministrul de Externe, Mihai Popșoi, care a subliniat că ultimii doi ani au reprezentat pentru Rep. Moldova o mare provocare dar și o oportunitate, a mulțumit României pentru sprijinul acordat necondiționat.

”Menținem cu România o comunicare strânsă, intensă, într-un context geopolitic dificil, provocat de războiul injust al Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei, război care ne afectează direct ambele state, dar și întreaga regiune. Apreciem sprijinul solid, permanent al diplomației române, al Guvernului, al Parlamentului, al Președinției, inclusiv al europarlamentarilor, care ne-au ajutat să obținem această decizie importantă a Consiliului European din 14 decembrie, pentru care țin să mulțumesc în mod deosebit. Am fost asigurat încă o dată că România va continua să ne acorde sprijin prioritar, cuprinzător și solid în proiectele care vizează consolidarea securității energetice, dezvoltarea infrastructurii, avansarea pe parcursul integrării europene, precum și dezvoltarea capacităților instituționale pentru implementarea eficientă a reformelor în Republica Moldova”, a spus Mihai Popșoi.

Acesta a condamnat din nou agresiunea Rusiei în Ucraina, subliniind că victoria statului vecin este indispensabilă păcii în Rep. Moldova și în regiune.

Amintim că aceasta este prima vizită a lui Mihai Popșoi în funcția de vicepremier și ministru de Externe al Rep. Moldova, în care a fost învestit pe 29 ianuarie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău