Luminița Odobescu anunță noi sancțiuni europene împotriva entităților care încearcă destabilizarea Republicii Moldova

  • 14 Octombrie 16:49
Luminița Odobescu anunță noi sancțiuni europene împotriva entităților care încearcă destabilizarea Republicii Moldova

Șefa diplomației române, Luminița Odobescu, le-a transmis luni omologilor săi din Uniunea Europeană că este esențial „să consolidăm rezistența Republicii Moldova” pentru a contracara propaganda rusă și amenințările hibride care s-au intensificat înaintea alegerilor și a referendumului constituțional privind integrarea europeană.

Odobescu a făcut aceste afirmații în cadrul unor declarații de presă susținute la Luxemburg, cu prilejul reuniunii lunare a Consiliului Afaceri Externe, formațiunea de lucru a miniștrilor de externe din UE, scrie caleaeuropeana.ro.

„Astăzi vom adopta un nou pachet de sancțiuni împotriva a cinci persoane și o entitate care au participat la acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova”,  a anunțat ministrul român de externe.

Totodată, aceasta a arătat că pe măsură ce atacurile Rusiei se intensifică înainte de iarnă, UE trebuie să continue sprijinul pentru Ucraina și, de asemenea, pentru Republica Moldova în domeniul energetic.

„Salut adoptarea noului regim de sancțiuni privind acțiunile destabilizatoare ale Rusiei împotriva Ucrainei și susțin adoptarea de noi măsuri restrictive. În ceea ce privește Republica Moldova, este esențial să trimitem un mesaj politic clar de sprijin înainte de alegerile prezidențiale și de referendumul privind aderarea la UE. Salut vizita președintelui von der Leyen la Chișinău și adoptarea Planului de creștere care va stimula reformele și creșterea economică a Republicii Moldova în următorul an. (…) De asemenea, este esențial să consolidăm rezistența Republicii Moldova pentru a contracara propaganda rusă și amenințările hibride care s-au intensificat înaintea alegerilor și a referendumului”,  a spus ea.

Ministrul afacerilor externe participă la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE).

Agenda de discuții a reuniunii include agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și situația din Orientul Mijlociu. La punctul afaceri curente, vor fi abordate subiectele:  Republica Moldova, în contextul desfășurării alegerilor prezidențiale și referendumului pentru aderarea la UE (20 octombrie 2024), Georgia, situația de securitate din Cornul Africii, relațiile Armenia-Azerbaidjan și situația din Venezuela.

Miniștrii de externe din UE vor avea și un schimb de opinii cu secretarul de stat pentru afaceri externe, Commonwealth și dezvoltare al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, David Lammy.

Discuțiile privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei se vor concentra pe sprijinul multidimensional al UE pentru Ucraina, cu accent pe aspectele militare și cele referitoare la sectorul energetic. Vor fi abordate aspecte din domeniul sancțiunilor, respectiv implementarea, evitarea eludării și măsuri restrictive suplimentare la adresa Rusiei, precum și a altor actori care sprijină Rusia în războiul de agresiune al acesteia împotriva Ucrainei. Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sybiha, va avea o intervenție prin video-conferință.  

În ceea ce privește situația din Orientul Mijlociu, oficialii europeni se vor referi la evoluțiile recente de securitate din Gaza și Republica Libaneză. 

Schimbul de opinii informal cu secretarul de stat pentru afaceri externe, Commonwealth și dezvoltare al Regatului Unit, David Lammy, este primul de acest tip după Brexit. Va fi o oportunitate de a explora modalități de consolidare a cooperării UE-Regatul Unit în domeniul politicii externe și de securitate, având la bază valorile comune, dar și amenințările din mediul internațional actual.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-1,15
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău