Luminița Odobescu a pledat în cadrul reuniunii miniștrilor de externe din UE pentru începerea negocierilor de aderare a Ucrainei și R. Moldova la UE, în acest an

  • 27 Iunie 2023 12:14
Luminița Odobescu a pledat în cadrul reuniunii miniștrilor de externe din UE pentru începerea negocierilor de aderare a Ucrainei și R. Moldova la UE, în acest an

Șefa diplomației române, Luminița Odobescu, a participat luni, 26 iunie, la reuniunea miniștrilor de externe din UE, care a avut loc la Luxemburg, scrie caleaeuropeana.ro.

Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, agenda reuniunii a inclus discuții aprofundate privind agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei, relațiile între Uniunea Europeană și statele din America Latină și Caraibi (ALC) și diplomația digitală.

La punctul ”Afaceri curente” au fost abordate cele mai recente măsuri de sprijin pentru Republica Moldova adoptate la nivelul UE, evoluțiile din Tunisia, dialogul Belgrad-Priștina, respectiv relația Armenia-Azerbaidjan.

În ceea ce privește agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul Luminița Odobescu a subliniat, inclusiv din perspectiva evoluțiilor din ultimele zile, importanța continuării si intensificării  sprijinului multidimensional și substanțial pentru Ucraina, cu evidențierea contribuției României la eforturile europene. Referitor la evoluțiile din teren, a condamnat distrugerea barajului Kakhovka, care are consecințe majore ecologice, sociale, de securitate și economice.

Ministrul Odobescu a salutat adoptarea celui de-al 11-lea pachet de măsuri restrictive împotriva Federației Ruse, precum și acordul politic pentru continuarea asistenței militare în cadrul Facilității Europene pentru Pace prin decizia de a crește alocările bugetare pentru acest instrument. A reiterat, de asemenea, nevoia unei adoptări rapide a celui de-al 8-lea pachet de măsuri în cadrul Facilității Europene pentru Pace.

În contextul discuțiilor privind tragerea la răspundere a Rusiei, oficialul român a exprimat susținerea pentru crearea unui tribunal, solid fundamentat juridic, pentru judecarea crimei de agresiune. A reliefat importanța eforturilor UE pentru reconstrucția Ucrainei, evocând rezultatele Conferinței de la Londra (20-21 iunie) dedicată acestei teme. Referitor la Formula pentru Pace propusă de președintele Zelenski, a confirmat sprijinul pentru principiile fundamentale ale acesteia și a evidențiat importanța continuării eforturilor diplomatice la nivel global ale instituțiilor europene și statelor membre în vedere obținerii unei susțineri cât mai largi.

În context, ministrul Luminița Odobescu s-a referit la măsurile recente ale UE în sprijinul Republicii Moldova și a pledat pentru continuarea asistenței multidimensionale având în vedere dificultățile cu care Republica Moldova se confruntă. Totodată, a exprimat susținerea României pentru parcursul european al Ucrainei și Republicii Moldova și pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE în acest an, având în vedere progresele înregistrate până acum și așteptările ridicate ale cetățenilor din ambele state.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
12
Thu
8
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău