Luminița Odobescu a accentuat în cadrul întâlnirii cu miniștrii de externe din UE nevoia unei abordări integrate la Marea Neagră care să includă și asigurarea rezilienței R. Moldova

  • 01 Septembrie 2023 12:24
Luminița Odobescu a accentuat în cadrul întâlnirii cu miniștrii de externe din UE nevoia unei abordări integrate la Marea Neagră care să includă și asigurarea rezilienței R. Moldova

Ministrul de externe Luminița Odobescu a participat în perioada 30-31 august la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE (tip Gymnich), care a fost găzduită de președinția spaniolă a Consiliului UE, la Toledo.

Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, agenda reuniunii a inclus discuții aprofundate privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și evoluțiile din Niger, cu accent pe implicațiile acestora asupra securității regionale în Sahel, scrie Calea Europeană.

În cadrul discuțiilor privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a reiterat continuarea sprijinului multidimensional pentru Ucraina. Referitor la sprijinul militar al UE, a subliniat importanța atingerii unui acord politic rapid în privința celei de-a opta tranșe din cadrul Instrumentului European pentru Pace (European Peace Facility). De asemenea, ministrul de externe a exprimat sprijin pentru consolidarea Misiunii UE de Asistență Militară pentru Ucraina (EUMAM).

Referitor la angajamentele UE de securitate pe termen lung, ministrul Luminita Odobescu a evidențiat necesitatea flexibilității și predictibilității asistenței UE pentru Ucraina și a salutat direcțiile viitoare de acțiune și sprijinul pentru crearea unui fond special dedicat Ucrainei, prin suplimentarea alocărilor pentru Instrumentul European pentru Pace, discuțiile urmând a fi continuate pentru clarificarea aspectelor tehnice și de implementare.

În contextul discuțiilor pe acest subiect, ministrul român a reamintit atacurile Rusiei din cursul verii în imediata vecinătate a frontierei României, la porturile ucrainene Reni și Ismail de la Marea Neagră, și a accentuat nevoia unei abordări integrate la Marea Neagră care să includă și asigurarea rezilienței Republicii Moldova, stat grav afectat de consecințele războiului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău