Lumea trebuie să se pregătească de următoarea pandemie de gripă inevitabilă (OMS)

  • 11 Martie 2019 17:34
Lumea trebuie să se pregătească de următoarea pandemie de gripă inevitabilă (OMS)

Lumea se va confrunta în mod inevitabil cu o altă pandemie de gripă, motiv pentru care trebuie să fie pregătită pentru potențialele efecte devastatoare pe care aceasta le-ar putea avea și să nu subestimeze riscurile, a anunțat luni Organizația Mondială a Sănătății (OMS), citată de Reuters, transmite Agerpres.

Descriind un plan global de luptă contra bolii virale și de anticipare a unei eventuale declanșări a unei pandemii de gripă, OMS a subliniat că ''problema e când, nu dacă''.

''Amenințarea unei pandemii de gripă este omniprezentă'', a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat în cadrul unui comunicat.

''Trebuie să fim vigilenți și pregătiți - costul unui focar major de gripă îl va depăși cu mult pe cel al prevenirii'', a adăugat oficialul.

Cea mai recentă pandemie de gripă a fost cauzată de virusul H1N1, care s-a răspândit în întreaga lume în 2009 și 2010. Studiile desfășurate în legătură cu această pandemie au concluzionat că cel puțin una din cinci persoane la nivel mondial a fost infectată în primul an, iar rata mortalității a fost de 0,02%.

Experții mondiali în domeniul sănătății și OMS avertizează că există riscul ca un virus gripal mai periculos să poată fi transmis la un moment dat de la animale la oameni, să sufere mutații și să infecteze sute de mii de persoane.

Virusurile gripale sunt multiple și se află în continuă schimbare. Aproximativ un miliard de persoane din toată lumea sunt infectate anual în timpul epidemiilor sezoniere. Dintre aceste cazuri de infecții, circa 3 până la 5 milioane sunt cazuri grave, care provoacă între 290.000 și 650.000 de decese asociate afecțiunilor respiratorii sezoniere.

Vaccinurile pot ajuta la prevenirea unora dintre cazuri, iar OMS recomandă imunizarea anuală, în special a personalului din sistemul sanitar și a categoriilor vulnerabile, precum vârstnicii, copiii și persoanele cu afecțiuni preexistente.

Planul OMS - considerat cel mai cuprinzător până la această dată - cuprinde măsuri de protejare cât mai mult posibil a populațiilor de epidemiile anuale de gripă sezonieră și de pregătire în fața unei posibile pandemii.

Potrivit OMS, cele două obiective principale sunt menite să îmbunătățească la nivel mondial capacitățile de supraveghere și de reacție, guvernele trebuind să dezvolte un plan național pentru lupta contra gripei și instrumente mai eficace pentru prevenirea, detectarea, controlul și tratarea acesteia, precum vaccinuri și medicamente antivirale mai eficiente.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
14
Ploaie de scurtă durată
Umiditate:82 %
Vint:5,7 m/s
Tue
12
Wed
13
Thu
16
Fri
20
Sat
21

Curs oficial BNM 01 Iunie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6051 0.2042
USD 17.6122 -0.0155
RON 4.0465 0.0405
UAH 0.6557 0.0002
RUB 0.2495 0.0009
Arhivă Radio Chișinău