Lumea s-ar putea confrunta cu noi temperaturi anuale record în următorii cinci ani (Met Office)

  • 29 Ianuarie 2020 19:15
Lumea s-ar putea confrunta cu noi temperaturi anuale record în următorii cinci ani (Met Office)

Noi temperaturi anuale record s-ar putea înregistra în următorii cinci ani în contextul în care valorile consemnate de meteorologi continuă să crească, a anunțat Met Office, citat miercuri de Press Association, preluat de Agerpres.

Este de așteptat ca temperaturile globale înregistrate anual între 2020 și 2024 să fie cu 1,06 grade Celsius și 1,62 grade Celsius peste valorile din perioada preindustrială, conform unei analize a serviciului britanic de meteorologie. Aceasta înseamnă că recordul actual stabilit în 2016, când a fost consemnată o încălzire cu 1,16 grade Celsius, ar putea fi doborât.

Perioada de cinci ani 2020-2024 ar putea fi cea mai călduroasă înregistrată la nivel global, cu temperaturi cu 1,15 - 1,46 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. Prin comparație, în perioada 2015-2019 temperaturile au crescut în medie cu 1,09 grade Celsius, acesta fiind cel mai călduros interval înregistrat până în prezent, a precizat Met Office.

Temperaturile globale în creștere sunt în concordanță cu nivelurile în continuă creștere a gazelor cu efect de seră din atmosfera, care încălzesc planeta, a precizat Met Office.

Prognoza, care se bazează pe modelele computerizate ale Met Office, estimează totodată că există mai puțin de o șansă din zece ca un singur an din următorii cinci ani să depășească pragul cheie de 1,5 grade Celsius peste nivelurile din perioada preindustrială.

Organismul Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice a avertizat asupra pericolelor asociate încălzirii globale cu peste 1,5 grade Celsius, iar statele s-au angajat, prin acordul climatic de la Paris, să ''continue eforturile'' pentru a preveni depășirea acestui prag.

Însă, deși în următorii cinci ani riscul ca acest prag să fie depășit este mai mic de 10 procente, directorul departamentului de prognoze pe termen lung al Met Office, profesor Adam Scaife, a avertizat că acest moment se apropie ''rapid''. ''Cu excepția unei erupții vulcanice importante, aceste predicții demonstrează că ne apropiem rapid de punctul în care vom avea deviații temporare ale temperaturii globale peste pragul de 1,5 grade Celsius'', a spus el.

Profesor Stephen Belcher, cercetător șef la Met Office, a notat că depășirea pragului de 1,5 grade Celsius într-un anumit an nu înseamnă că Acordul de la Paris va fi încălcat, deoarece oamenii de știință au recomandat limitarea creșterii temperaturii la 1,5 grade Celsius pe termen lung. Specialistul a avertizat însă: ''Prognoza noastră indică o tendință de încălzire, fereastra de oportunități continuând să se îngusteze''.

Un alt cercetător de la Met Office expert în prognoze pe termen lung, doctor Doug Smith, a declarat că ''ultimele prognoze pe cinci ani sugerează încălzirea continuă, în concordanță cu nivelurile constant ridicate de gaze cu efect de seră. Există incertitudini în ceea ce privește prognoza, însă se estimează că majoritatea regiunilor vor fi mai calde, iar modelele de prognoză sugerează o încălzire mai susținută pe suprafețe terestre, în special în regiunile nordice ale Europei, Asiei și Americii de Nord - extinderea tendinței actuale".

De asemenea, potrivit analizei, condițiile actuale relativ reci din nordul Atlanticului se vor confrunta cu o creștere a temperaturilor, ceea ce ar putea exacerba încălzirea în zona Europei.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
2,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:3,09 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău