Lumea musulmană, indignată de atentatul din orașul sfânt Medina

  • 05 Iulie 2016 16:00
Lumea musulmană, indignată de atentatul din orașul sfânt Medina

Autoritățile musulmane au condamnat cu fermitate atentatul sinucigaș comis luni seara lângă Moscheea Profetului în orașul sfânt saudit Medina, loc unde orice fel de violență este interzisă, relatează marți AFP.

Acest atentat, care a curmat viața a patru agenți de securitate, a fost unul dintre cele trei care au lovit Arabia Saudită luni, cu o zi înainte de sfârșitul Ramadanului. Ele nu au fost revendicate imediat, însă modul de operare amintește de cel al grupării jihadiste Stat Islamic (SI), care a comis mai multe atacuri sinucigașe în Arabia Saudită în urmă cu peste un an de zile.

Atacul de la Medina a provocat indignarea generală a responsabililor atât suniți, cât și șiiți, inclusiv în Iran, marele rival regional al Arabiei Saudite.

Al-Azhar, cea mai înaltă autoritate a islamului sunit, cu sediul la Cairo, a condamnat cu fermitate acest atac și a amintit de 'sacralitatea locurilor sfinte, cum este în special Moscheea Profetului'.

Comitetul liderilor religioși saudiți (ulema) i-a calificat pe responsabilii atentatului drept 'renegați care au pângărit tot ce este sacru'.

La rândul său, președintele Majlis al-Choura (Consiliul consultativ), Abdallah al-Cheikh, a subliniat că 'această crimă odioasă nu poate veni din partea unei persoane care are o credință cât de mică'.

La rândul său, Iranul a condamnat 'în mod ferm terorismul sub toate formele și de peste tot în lume' și a chemat la 'unitate internațională și regională împotriva acestui fenomen', potrivit lui Bahram Ghassemi, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe iranian.

Potrivit lui Mohammad Javad Zarif, șeful diplomației iraniene, 'nu mai există o linie roșie pentru teroriști'. 'Suniții și șiiții vor fi victime atât timp cât nu vom fi uniți', a subliniat el.

Mișcarea șiită libaneză Hezbollah a văzut în acest atentat 'un nou semn de ură din partea teroriștilor pentru tot ceea ce musulmanii consideră ca fiind sacru'.

În Irak, scena unui val de violențe pe fondul tensiunilor confesionale, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Ahmed Jamal, a estimat că aceste atentate 'demonstrează ideologia deviantă pe care o propăvăduiesc bandele takfiri (extremiști suniți)', cum este și Daesh (acronimul arab al grupării Stat Islamic).

'Terorismul nu face distincție între religii, popoare și valori sacre', a denunțat, la rândul său, premierul turc Binali Yildirim, a cărui țară a fost ținta, săptămâna trecută, mai multor atentate.

Potrivit mișcării islamiste sunite palestiniene Hamas, la putere în Fâșia Gaza, aceste atentate sunt 'o provocare pentru musulmanii din întreaga lume și o provocare la adresa sentimentelor lor'.

Arabia Saudită, putere regională, face parte din coaliția internațională condusă de SUA care luptă împotriva SI în Irak și Siria. Ea conduce de asemenea, din martie 2015, o coaliție arabo-sunită care luptă în Yemen împotriva rebelilor șiiți.

De un an de zile, autoritățile saudite și-au multiplicat arestările de islamiști radicali. Ele au anunțat în 2015 destructurarea unei grupări având legături cu SI, prin arestarea a sute de suspecți, în majoritate saudiți.

Sursa: Agerpres.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,54 m/s
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Wed
20
Arhivă Radio Chișinău