Lumea ironizează despre viitorul summit SUA-Rusia: Trump cel imprevizibil și vicleanul Putin au decis să facă puțin PR
-
30 Iunie 2018 18:18
Analistii din intreaga lume incearca sa faca predicții cu privire la rezultatul reuniunii presedintilor american si rus, programata oficial pentru 16 iulie. În general predomina scepticismul: rezultatele summitului vor fi în mare parte declarative, menite să ridice ratingurile de popularitate ale celor doi lideri.
Astfel, comentatorii The New York Times se tem că, la fel ca în cazul recentei întâlniri cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, cele mai multe roade va culege interlocutorul lui Trump. Ziarul amintește că, după discuțiile cu Kim Jong Un, liderul american a anunțat cu voce tare soluționarea crizei nucleare cu Coreea de Nord, desi aceasta nu a facut nicio concesie majore cu privire la programul său înarmare, în timp ce armata SUA a anulat exerciții militare comune cu Coreea de Sud, notează Pagina de Rusia.
„Pentru Trump este deja un laitmotiv: în noiembrie el la umplu de laudă pe Xi Jinping după întâlnirea tete-la-tete de la Beijing, la care liderul chinez nu a oferit nicio concesie concreta în comerțul dintre SUA si China. Cei trei lideri [Xi, Kim Jong Un și Putin ] au în comun faptul că toti sunt autocrați pe care Trump îi admiră și crede că îi poate domina cu ajutorul diplomației personale, care face abstracție de instrucțiuni și teze și se bazează pe o combinație de lingușire, rugăminre și improvizație” – scire NYT.
Mai puțin critic este cotidianul francez La Croix, care afirma că cu câteva luni înainte de alegerile intermediare, Trump vrea să arate „imaginea unui președinte de succes, în măsură să încheie acorduri bilaterale favorabile pentru America cu toți liderii planetei, indiferent de amploarea problemelor nerezolvate“ .
Se presupune ca summit-ul va cuprinde discuții între patru ochi, o pauza de prânz, o conferință de presă comună și publicarea unei declarații comune. Convorbirile Putin-Trump vor viza conflictele din estul Ucrainei și din Siria, securitatea cibernetică și dezarmarea.
Înainte de întâlnirea cu președintele rus, Trump va participa la summitul NATO de la Bruxelles, care are loc în perioada 11-12 iulie. În același timp, aliații europeni se tem că, prin concesii unilaterale fata de Rusia, Trump urmareste de fapt sa aduca divizare în sanul alianței.
„Imprevizibil Donald Trump ar putea, de exemplu, în totalitate sau parțial sa anuleze sancțiunile SUA fata de Crimeea, sa anuleze exercițiile militare planificate în Europa de Est, să retragă trupele americane dislocate în țările baltice, sau să blocheze invitația de aderare la NATO pentru Republica Macedonia de Nord“, noteaza La Croix.
Nici analiștii politici rusi, intervievați de RIA Novosti, nu consideră că agenda negocierilor va fi una „pozitivă”.
„Nu vor exista rezultate concrete, dar atmosfera va fi minunata. Ați văzut cum a discutat Trump cu Kim Jong Un. În mare parte va fi același lucru și acum..?“ – declara Alexander Panov, fostul rector al Academiei Diplomatice al Ministerului rus de Externe.
O opinie similară împărtășește Mihail Remizov, președintele Institutului Strategiei Naționale. Potrivit lui Remizov, întâlnirea „nu se va exprima în soluții sistemice și schimbări foarte serioase“. El consideră că negocierile pot avea „un anumit efect de PR” și pot arata „un simptom al reluării dialogului”.
Locul de întâlnire al lui Putin cu Trump va fi Helsinki. Revista Time ofera cinci motive pentru care capitala Finlandei este ideală pentru summit-ul Trump-Putin.
„Cupa Mondială din 2018, care are loc acum în Rusia, se va încheia la Moscova pe 15 iulie”. Helsinki este la doar două ore de la Moscova, ceea ce îl face un loc convenabil pentru Putin. Vicleanul lider rus intenționează probabil să finalizeze unul dintre evenimentele sportive cele mai populare din lume și sa se întâlneasca cu Trump în ziua următoare, iar summit-ul lor, la fel ca și turneul de fotbal, va fi reflectat la nivel global”, scrie publicația.