Lumea este în fața unui 'moment de pericol', atenționează secretarul general al ONU

  • 23 Februarie 2022 19:39
Lumea este în fața unui 'moment de pericol', atenționează secretarul general al ONU

Lumea este în fața unui "moment de pericol", a atenționat miercuri secretarul general al ONU, Antonio Guterres, denunțând din nou "încălcările" comise de Moscova la adresa Kievului, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Decizia Rusiei de a recunoaște așa-zisa 'independență' a regiunilor Donețk și Lugansk - și urmarea - sunt încălcări ale integrității teritoriale și suveranității Ucrainei și incompatibile cu principiile Cartei Națiunilor Unite", a declarat Guterres în deschiderea unei reuniuni a Adunării Generale a Națiunilor Unite.

Luând cuvântul imediat după, ministrul ucrainean al afacerilor externe Dmitro Kuleba a subliniat că Ucraina nu era o amenințare pentru Rusia. "Ucraina nu a plănuit niciodată și nu plănuiește nicio operațiune militară în Donbas", a declarat Kuleba.

Șeful diplomației ucrainene a cerut ONU "acțiuni concrete și rapide" pentru a opri angrenajul alimentat, potrivit lui, de Rusia și desfășurările sale militare.

"Începutul unui război la scară mare în Ucraina va fi sfârșitul ordinii mondiale așa cum o cunoaștem noi", a atenționat Dmitro Kuleba.

Reuniunea Adunării Generale, la care participă 193 de membri ai ONU, este o sesiune anuală asupra "teritoriilor ucrainene ocupate temporar", organizată după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia.

Mai mulți miniștri ar urma să aibă intervenții în timpul reuniunii ce va dura pe întreaga durată a zilei de miercuri. Chiar dacă nu era prevăzut inițial, Antonio Guterres a decis să participe la reuniune după ce s-a întors grabnic la New York, anulându-și în ultima clipă o deplasare în Africa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău