Lumea cheltuiește tot mai mult pentru armele nucleare (raport ICAN)

  • 14 Iunie 2022 09:43
Lumea cheltuiește tot mai mult pentru armele nucleare (raport ICAN)

Cheltuielile puterilor nucleare pentru a-și moderniza arsenalele atomice au crescut cu aproape 9% în 2021, pentru a atinge 82,4 miliarde de dolari, potrivit unui raport al Campaniei Internaționale pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN), citat marți de France Presse, citat de AGERPRES.

Numai Statele Unite au cheltuit 44,2 miliarde de dolari pentru programul lor nuclear anul trecut, cu 12,7% mai mult față de anul precedent, iar China a cheltuit 11,7 miliarde de dolari (+10,4%), potrivit acestui raport publicat marți.

Bugetele alocate armelor nucleare de Rusia (8,6 miliarde), Franța (5,9 miliarde) și Marea Britanie (6,8 miliarde) au crescut ușor, adaugă ICAN, care a câștigat Premiul Nobel pentru Pace în 2017 după ce a lucrat neobosit la tratatul pentru interdicția armelor nucleare, ratificat de 59 de țări, dar de niciuna dintre puterile nucleare.

Pakistanul a cheltuit 1,1 miliarde de dolari pe arme nucleare, față de 1 miliard de dolari cu un an mai înainte, în timp ce India și-a redus cheltuielile în acest sector la 2,3 miliarde (de la 2,5 miliarde în 2020), potrivit raportului.

Israelul, care nu a recunoscut oficial niciodată că deține bomba nucleară, i-a alocat 1,2 miliarde, ca și anul precedent, potrivit ICAN, care evaluează la 642 milioane de dolari bugetul pe care Coreea de Nord l-a consacrat în 2021 programului său nuclear, față de 700 de milioane în 2020.

Banii contribuabililor au fost folosiți pentru a atribui noi contracte companiilor private (30,2 miliarde de dolari în total), pentru ca ele să modernizeze arsenalele nucleare ale marilor puteri, iar aceste companii private au achiziționat la rândul lor serviciile centrelor de reflecție și ale grupurilor de presiune pentru a apăra utilitatea armelor nucleare, adaugă ONG-ul, care denunță un cerc vicios pro-nuclear.

"Acest raport arată că armele nucleare nu servesc la nimic", a comentat Alicia Sanders-Zakre, coordonator de cercetare la ICAN. "Țările cu arme nucleare au cheltuit cu 6,5 miliarde de dolari mai mult în 2021 și nu au fost capabile să oprească o putere nucleară să declanșeze un război în Europa", a estimat ea, referindu-se la invazia Ucrainei de către Rusia.

"De aceea avem nevoie de dezarmare nucleară multilaterală mai mult ca niciodată", a adăugat ea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:0,51 m/s
Fri
20
Sat
22
Sun
23
Mon
17
Tue
17
Arhivă Radio Chișinău