Lukașenko, mesaj pentru Putin: Noi am fost mereu împreună. Suntem ultimul bastion al civilizației

  • 09 Mai 2022 14:47
Lukașenko, mesaj pentru Putin: Noi am fost mereu împreună. Suntem ultimul bastion al civilizației

Republica Belarus va continua să sprijine Rusia prin toate mijloacele și nu va permite nimănui să rupă relațiile ruso-belaruse, a declarat luni președintele belarus Aleksandr Lukașenko, în timpul discursului său susținut cu ocazia Zilei Victoriei, care marchează victoria sovietică împotriva Germaniei naziste în timpul celui de-al doilea Război Mondial, informează TASS, potrivit Agerpres.

„Belarușii nu au dreptul să nu sprijine Rusia. Noi am fost mereu împreună, am fost mereu uniți. Și orice ați face voi (Occidentul), orice săgeți ați arunca în direcția noastră, nu veți reuși să ne rupeți în bucăți și să ne dezbinați”, a subliniat Lukașenko, potrivit DIGI24.

„Belarușii nu sunt agresori. Însă, rămânând aliat și partener strategic al Rusiei frățești, noi o vom sprijini prin toate mijloacele”, a spus liderul belarus.

Lukașenko a mai declarat că belarușii „împart cu rușii povara sancțiunilor și restricțiilor ilegale”, din cauza cărora „europenii și americanii simpli vor avea mai mult de suferit decât au simțit deja belarușii și rușii”.

Potrivit președintelui belarus, „autoritățile Occidentului nu le vor spune niciodată oamenilor adevărul”. „Mass-media britanice, americane, franceze continuă să-și alimenteze auditoriul împotriva Rusiei și Belarusiei, formând în conștiință o imagine falsă de agresor. Ei au în vizor unitatea noastră (între Belarus și Rusia), ultimul bastion al civilizației noastre”, a afirmat Lukașenko, subliniind că „toată lumea occidentală luptă împotriva Rusiei în Ucraina”, în timp ce Belarus „este acuzată că sprijină Rusia”.

Lukașenko a afirmat de mai multe ori că Moscova, care a lansat la 24 februarie invazia asupra Ucrainei, parțial și de pe teritoriul Belarusului, a fost nevoită să acționeze deoarece Kievul „provoca Rusia”.

Zone din Ucraina din apropierea Belarusului, inclusiv capitala Kiev, au fost sub asaltul rusesc în prima etapă a invaziei, care a început la sfârșitul lui februarie și a urmat unor exerciții militare comune desfășurate de Rusia și Belarus. Acum, în schimb, Rusia și-a concentrat atacurile asupra regiunilor din estul și sudul Ucrainei.

Rusia marchează la 9 mai victoria fostei Uniuni Sovietice în Al Doilea Război Mondial.

În Piața Roșie din Moscova, președintele Vladimir Putin a rostit un discurs și a prezidat o paradă militară la Moscova unde au fost expuse trupe, tancuri și rachete balistice intercontinentale.

Rusia își numește agresiunea militară împotriva Ucrainei drept „operațiune specială pentru denazificarea” țării vecine și pentru protejarea comunității rusofone din estul acesteia.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,66 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău