Lukașenko, în Rusia, la puține zile după vizita lui Putin la Minsk

  • 25 Decembrie 2022 16:07
Lukașenko, în Rusia, la puține zile după vizita lui Putin la Minsk

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, principalul aliat al Moscovei în campania militară din Ucraina, a sosit sâmbătă în Rusia, la doar cinci zile după ce s-a întâlnit la Minsk cu omologul său rus Vladimir Putin, potrivit Agerpres.

Lukașenko urma să viziteze sâmbătă Centrul rus de Pregătire al Cosmonauților, unde se antrenează reprezentanți ai Belarusului, și va participa la o reuniune informală a liderilor din fostele țări sovietice, prevăzută pentru zilele de 26 și 27 decembrie, la Sankt Petersburg, conform unor surse oficiale belaruse.

Sosirea lui Lukașenko în Rusia, unde s-a mai aflat până acum de șapte ori pe parcursul acestui an, se produce la doar cinci zile de la întâlnirea pe care a avut-o cu Putin în capitala belarusă, pe fondul temerilor privind o implicare mai directă a Minskului în așa-numita "operațiune militară specială" rusă în Ucraina.

Potrivit lui Lukașenko, 2022 este anul cel mai intens în relațiile belaruso-ruse, în ceea ce privește numărul de contacte bilaterale.

"Anul care se încheie a stabilit recorduri în privința numărului și intensității contactelor la toate nivelurile, lucru justificat ca urmare a schimbărilor accelerate din lume", a declarat liderul belarus.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA, la reuniunea din 19 decembrie dintre Putin și Lukașenko, este posibil ca liderul rus să nu-l fi putut convinge pe omologul său belarus să se implice mai mult în campania militară rusă.

Totodată, surse ucrainene, care nu observă momentan indicii ale unei iminente participări a bielorușilor la luptele din Ucraina, dau asigurări că acest pericol nu a trecut și că formațiuni comune ruso-belaruse se antrenează în apropierea frontierei cu Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Câțiva nori
Umiditate:46 %
Vint:5,66 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău