Lukașenko avertizează: Va fi o baie de sânge în Belarus. Ce s-a întâmplat în Ucraina va părea o plimbare în parc

  • 03 Septembrie 08:30
Lukașenko avertizează: Va fi o baie de sânge în Belarus. Ce s-a întâmplat în Ucraina va părea o plimbare în parc

Aleksandr Lukașenko avertizează că va avea loc o baie de sânge, în cazul în care opoziția din Belarus obține puterea. El susține că va urma un scenariu similar cu cel din Ucraina, în care țara va fi divizată și va porni un război civil.

Aleksandr Lukașenko, președintele : "Vreau să protejez ce am creat timp de 25 de ani, un sfert de secol, cu mâinile noastre. Am ridicat țara din ruine, din cenușă, mii și milioane de oameni mă susțin.

Știu că dacă ei (n.r.- opoziția) vin la putere, vor distruge tot, vor începe să ucidă oameni și copiii acestora. Aceasta nu va fi lustrație, așa cum spun unii. Va fi o baie de sânge. Ce s-a întâmplat în Ucraina va părea o plimbare în parc".

Lituania, Estonia și Letonia i-au inclus luni pe lista neagră pe președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, și pe alți aproximativ 30 de înalți funcționari ai regimului său pentru presupusă fraudă electorală și pentru represiune împotriva manifestanților pro-democrație.

Lukașenko a evocat luni ideea unui referendum constituțional pentru a calma ampla mișcare de contestare ce are loc în Belarus de trei săptămâni, fără a face alte precizări privind modalitățile de desfășurare, calendarul sau conținutul consultării populare.

Scrutinul din 9 august, în urma căruia Lukașenko a fost reales președinte a declanșat un inedit val de contestare împotriva liderului autoritar, aflat la putere din 1994, ce a culminat trei duminici la rând cu manifestații la care au participat circa 100.000 de persoane doar la Minsk.

Autoritățile belaruse au respins dialogul cu opoziția și au arestat numeroși politicieni, greviști și jurnaliști.  

Până acum, Aleksandr Lukașenko a propus doar un vag proiect de reformă constituțională pentru a ieși din criză, calificându-i în același timp pe manifestanți drept "șobolani" și apărând cu vestă antiglonț și ținând o armă automată în mână la reședința sa din Minsk, nu departe de manifestațiile opoziției.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
13
Cer acoperit de nori
Umiditate:62 %
Vint:6,2 m/s
Thu
15
Fri
15
Sat
15
Sun
14
Mon
11

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău