Lukașenko anunță că Belarus și Rusia și-ar putea uni trupele în cazul unei amenințări dinspre Occident

  • 28 August 2020 16:12
Lukașenko anunță că Belarus și Rusia și-ar putea uni trupele în cazul unei amenințări dinspre Occident

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a anunțat vineri că a convenit cu omologul său rus Vladimir Putin că țările lor și-ar putea uni trupele în cazul unei amenințări dinspre Occident, a relatat agenția de presă BelTA, citată de Reuters, preluat de AGERPRES.

Lukașenko este supus în țara sa unei ample mișcări de contestare după realegerea sa în alegerile prezidențiale din 9 august, aceasta fiind cea mai mare provocare din cei 26 de ani de când se află la putere. El a adăugat că nici măcar un singur soldat rus nu a trecut deocamdată frontiera către Belarus.

El a acuzat țările occidentale că încearcă să îl înlăture de la putere pentru ca în acest fel ele să slăbească Rusia. Pentru Occident, ''Belarus este doar o trambulină către Rusia, ca întotdeauna. Spre deosebire de Hitler, care și-a trimis armata asupra Moscovei, ei încearcă să spargă puterea la locul ei, să o înlocuiască cu una nouă care va cere un ajutor militar unei alte țări și va desfășura trupe'', a adăugat liderul belarus.

Pe de altă parte, Aleksandr Lukașenko a amenințat că va lua măsuri de retaliere dacă se adoptă sancțiuni contra țării sale în legătură cu alegerile prezidențiale din 9 august, despre care opoziția belarusă susține că au fost fraudate.

În timpul unei vizite la o fabrică de produse lactate din estul Belarusului, Lukașenko a amenințat cu tăierea rutelor de tranzit prin Lituania și cu boicotarea porturilor lituaniene în cazul în care țara sa va fi supusă sancțiunilor.

''Am dat instrucțiuni guvernului să prezinte o propunere privind reorientarea tuturor fluxurilor comerciale dinspre porturile lituaniene către altele'', a afirmat liderul belarus, citat de BelTA.

Anterior în cursul zilei de vineri, liderul de la Minsk a ordonat ca jumătate din efectivele armatei belaruse să intre în starea de pregătire de luptă, ca răspuns la ceea ce el numește amenințări din partea Occidentului.

Zeci de mii de belaruși au ieșit pe străzi în ultimele aproape trei săptămâni pentru a denunța realegerea lui Lukașenko, pe care o consideră frauduloasă, estimând că adevărata câștigătoare a scrutinului prezidențial este reprezentanta opoziției, Svetlana Tihanovskaia, care s-a refugiat în Lituania după scrutin.

Măsurile brutale luate de poliție contra manifestanților în Belarus în zilele care au urmat alegerilor s-au soldat cu trei morți, zeci de răniți și peste 7.000 de persoane arestate.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău