Lukașenko acuză SUA că dirijează protestele din Belarus și UE că face jocul Washingtonului

  • 21 August 2020 15:50
Lukașenko acuză SUA că dirijează protestele din Belarus și UE că face jocul Washingtonului

Președintele belarus Alexandr Lukașenko a acuzat vineri, pentru prima dată, Statele Unite că dirijează protestele antiguvernamentale din țara sa și, de asemenea, Uniunea Europeană că ar fi intrat în acest joc al SUA, transmit agențiile EFE și AFP, preluat de Agerpres.

''Statele Unite planifică și dirijează toate acestea și europenii le urmează jocul. (Europenii - n.red.) fac ceea ce le spun (americanii - n.red.)'', a afirmat Lukașenko în timpul unei întâlniri cu lucrătorii de la combinatul agricol Dzerjinski.

Potrivit lui Lukașenko, în Polonia, la Varșovia, a fost creat un ''centru special'' și ''nu este întâmplător'' că tancurile avansează și avioanele zboară în apropierea frontierelor Belarusului. ''Ei ne-au regizat această dezordine. Și Rusia se teme că ne-ar putea pierde. Așa cum vedem acum, Occidentul a decis să ne folosească într-un fel sau altul împotriva Rusiei'', a mai spus președintele reales duminica trecută cu 80% din voturi în urma unui scrutin contestat de opoziție și urmat de manifestații.

Conform planului despre care vorbește Lukașenko, puterile occidentale ar dori crearea unui ''coridor de la Marea Baltică la Marea Neagră, un coridor sanitar'' pentru a izola Rusia și din care să facă parte cele trei state baltice (Lituania, Letonia și Estonia), Ucraina și Belarus, țară care este ''ultima redută''.

El a promis că va soluționa în ''zilele următoare'' criza ce a urmat alegerilor din 9 august. ''Situația în țară este foarte politizată, dar nu trebuie să considerăm că este catastrofică. Aceasta este problema mea și trebuie să o rezolv. Și o voi face. Credeți-mă, în zilele următoare o vom soluționa'', a promis Lukașenko.

Cât despre apelul de convocare a unor noi alegeri prezidențiale și de a dialoga cu opoziția, el a insistat că este ''imposibil de falsificat 80% din voturi'' și că doar cu muncitorii dorește să dialogheze.

În timpul campaniei electorale, Lukașenko a acuzat Rusia că sprijină candidații opoziției și planurile de destabilizare a Belarusului, dar, după declanșarea protestelor de stradă, el și-a redirecționat atacurile către state europene, precum Polonia sau Republica Cehă.

Secretarul american de stat Mike Pompeo a fost în luna februarie responsabilul american cu rangul cel mai înalt care a efectuat o vizită în Belarus, în urma acelei vizite Belarusul primind două transporturi de petrol livrate pe cale maritimă pentru a compensa cantitățile care nu au mai fost livrate de Rusia.

Deși în primele zile ale protestelor Pompeo a păstrat tăcerea, el și-a exprimat apoi sprijinul pentru cererile opoziției belaruse privind încetarea reprimării manifestațiilor, convocarea de noi alegeri și eliberarea protestatarilor arestați.

În ce privește sancțiunile Uniunii Europene, ministrul belarus de externe Vladimir Makei a declarat vineri că acestea nu pot fi văzute altfel decât niște ''sancțiuni inamicale''. ''Și nu le putem lăsa fără răspuns'', a adăugat el.

Pe de altă parte, procuratura din Belarus, care joi a inițiat o anchetă penală împotriva ''consiliului de coordonare'' al opoziției, a avertizat cu privire la participarea la manifestații neautorizate, cu două zile înaintea unui alt marș masiv pe care opoziția dorește să-l desfășoare duminică la Minsk, în urma unui protest similar desfășurat duminica trecută și la care au participat circa 200.000 de persoane.

În acest timp, lidera opoziției belaruse refugiată în Lituania, Svetlana Tihanovskaia, a declarat vineri că poporul belarus ''nu va accepta niciodată leadership-ul actual''.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău