Lukașenko a negat unirea dintre Rusia și Belarus. Lituania este, însă, îngrijorată și vrea ca Belarus să-și păstreze independența

  • 12 Ianuarie 2019 11:36
Lukașenko a negat unirea dintre Rusia și Belarus. Lituania este, însă, îngrijorată și vrea ca Belarus să-și păstreze independența

”Sunt prea multe discuții astazi despre unirea celor două state (Rusia si Belarus – n.r.)… Multe întrebări au apărut acum în legătură cu biserica din Ucraina cu privire la autocefalia bisericii noastre din Belarus. Afirm că aceste întrebări sunt prostești, trase de urechi pentru discuții în societatea noastră”, a spus presedintele belarus, Alexander Lukașenko, citat de Unian.

El a subliniat că nu se poate vorbi despre unirea celor două state – Rusia și Belarus.

„Președintele Rusiei și cu mine am stabilit fără echivoc faptul că astăzi nu există o astfel de problemă pe ordinea de zi – despre unificare”, a afirmat Lukașenko, care a mai spus că unirea Belarusului și a Rusiei se poate dezvolta doar pe bază de egalitate.

„Și aceasta nu pentru că așa vrea Lukașenko, așa cum este prezentat în Rusia, ci pentru că acestea sunt principiile fundamentale pentru construirea oricărei uniuni. Nu există bază egală, nu există uniune”, a spus liderul belarus.

Declaratiile presedintelui Belarus au fost comentate de reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, care spune că cursul strategic al Rusiei de consolidare a relațiilor cu Belarus nu a fost pus la îndoială.

„În ceea ce privește declarațiile domnului Lukasenko. Belarus este aliatul nostru de încredere,  partenerul nostru. Cursul de extindere al cooperarii strategice cu Minskul nu poate fi pus la îndoială. Acest lucru este consacrat, în special, de conceptia noastra de politică externă. Noi credem că se pot realiza mai multe în cadrul statului unional,  pentru a îmbunătăți eficiența acestui format de integrare. În acest scop a fost creat un grup de lucru ruso-belarus”, a spus Zaharova, citată de Pagina de Rusia.

Totodată, ministrul de externe din Lituania, Linas Linkevičius, a declarat că țara sa este interesată ca Republica Belarus să-și păstreze independența cât mai mult timp posibil, transmite Rador.

Întrebat cum apreciază situația din Belarus ca urmare a demersurilor care vizează o mai mare integrare a acestei țări în Federația Rusă, Linkevičius a confirmat că între cele două țări are loc o integrare tot mai profundă.

"Sunt tot mai multe discuții pe tema punerii în aplicare a planurilor de creare a unui stat format dintr-o uniune statală, iar acest lucru este deosebit de important pentru noi, deoarece cunoaștem intențiile Rusiei, strategia sa militară, atitudinea neprietenoasă, ostilă și negarea valorilor. Diminuarea elementelor care formează suveranitatea Belarusului este un proces cu adevărat nefavorabil. Suntem interesați ca Republica Belarus să-și păstreze suveranitatea cât mai mult timp posibil. Însă nu noi decidem cum și în ce mod se întâmplă acest lucru", a afirmat ministrul lituanian de externe, citat depublicația Delfi, la cea de-a 12-a reuniune a experților în securitate "Snow Meeting 2018", desfășurată în orașul lituanian Trakai.

Potrivit lui Linas Linkevičius, nivelul integrării ruso-beloruse a fost demonstrat văzut în timpul exercițiului militar Zapad 2017. "S-a văzut cât de puternică este integrarea Belarusului în toate structurile Federației Ruse, în special în ceea ce privește apărarea și securitatea" - a adăugat ministrul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău