Ludovic Orban: Relația dintre România și R.Moldova este extrem de importantă pentru noi. Din păcate, autoritățile care guvernează astăzi la Chișinău au ridicat extrem de multe semne de întrebare și incertitudini

  • 04 Septembrie 2020 12:55
Ludovic Orban: Relația dintre România și R.Moldova este extrem de importantă pentru noi. Din păcate, autoritățile care guvernează astăzi la Chișinău au ridicat extrem de multe semne de întrebare și incertitudini

Relația dintre România și Republica Moldova este extrem de importantă pentru Guvernul de la București, a declarat, vineri, premierul României, Ludovic Orban, subliniind că toate eforturile de sprijin se îndreaptă către cetățenii moldoveni și trebuie continuate în această direcție, chiar și atunci când "guvernul sau președintele sau autoritățile încearcă să îndepărteze Republica Moldova și pe cetățenii Republicii Moldova de parcursul european", relatează Agerpres.

Ludovic Orban a fost întrebat, cu ocazia participării la conferința "Black Sea and Balkans Security Forum", cum vor sprijini în continuare autoritățile de la București parcursul european al Republicii Moldova.

"Relația dintre România și Republica Moldova este extrem de importantă pentru noi. Din păcate, autoritățile care guvernează astăzi Republica Moldova au ridicat extrem de multe semne de întrebare și incertitudini privitoare la angajamentul lor real de integrare în UE, de respectare a valorilor și principiilor de la nivel european, de asigurare a unei democrații autentice și a unei economii capitaliste, a unei economii libere. Din cauza asta, toate eforturile de sprijin se îndreaptă către cetățenii Republicii Moldova. Noi, aici, trebuie să ținem cont și de o particularitate. În Republica Moldova sunt sute de mii de cetățeni ai Republicii Moldova care au și cetățenie română. În relația dintre România și Republica Moldova trebuie să ținem cont de afinitățile pe care le avem; practic, vorbim aceeași limbă, ne înțelegem foarte ușor. Din cauza asta, toate eforturile pe care le facem sunt eforturi care să se ducă pentru susținerea cetățenilor Republicii Moldova, chiar și atunci când guvernul sau președintele sau autoritățile încearcă să îndepărteze Republica Moldova și pe cetățenii Republicii Moldova de parcursul european ", a afirmat Ludovic Orban.

Premierul a menționat câteva exemple de proiecte desfășurate în cooperare cu partea moldoveană.

"Am avut dovezi clare în acest sens. Practic, Transgaz, care este o companie a statului român, a finalizat gazoductul Ungheni-Chișinău, oferind o resursă suplimentară de gaz, o resursă alternativă pentru cetățenii Republicii Moldova. În pandemie am mobilizat resurse importante pentru a putea sprijini sistemul medical din Republica Moldova să facă față provocărilor cu care se confrunta, punând la dispoziția cetățenilor Republicii Moldova materiale, echipamente, medici, asistente care au fost, efectiv, în Republica Moldova și au apărat sănătatea cetățenilor din Republica Moldova", a mai afirmat Orban.

El a punctat faptul că la nivelul colaborării dintre autoritățile locale din cele două state există "foarte multe înfrățiri".

"Există multe proiecte în comunități locale din Basarabia care sunt sprijinite de autorități locale din România, între care există acorduri de înfrățire, iar eu cred că nu trebuie să abandonăm cetățenii Republicii Moldova, indiferent cine se află temporar la putere, și trebuie să sprijinim orice demers în direcția unei democrații autentice, orice demers în direcția unei integrări reale a Republicii Moldova în UE. Realitatea este că drumul Basarabiei spre UE trece prin România și trebuie ca acest drum să-l parcurgă și cu sprijinul României", a mai declarat Orban.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău