Lucrătorii medicali sunt la limita epuizării și cu greu fac față numărului mare de contaminați: Să ne ajutăm pe noi și astfel să ajutăm și medicii

  • 22 Iunie 2020 13:39
Lucrătorii medicali sunt la limita epuizării și cu greu fac față numărului mare de contaminați: Să ne ajutăm pe noi și astfel să ajutăm și medicii

Criza lucrătorilor medicali devine tot mai acută din cauza creșterii numărului de noi cazuri de infecții cu COVID-19 în Rep. Moldova. Potrivit autorităților, angajații din sistemul de sănătate sunt la limita epuizării și cu greu fac față numărului tot mai mare de bolnavi. În această situație este nevoie ca oamenii să dea dovadă de responsabilitate și respect față de munca lucrătorilor medicali și să respecte recomandările specialiștilor, susțin experții.

Premierul Ion Chicu a declarat după întâlnirea tradițională de la începutul săptămânii a reprezentanților de top ai guvernării că în spitale sunt suficiente locuri pentru internarea pacienților cu COVID-19. Cea mai mare problemă, însă, este deficitul de lucrători medicali.

„Considerând numărul nou de paturi în spitale, deci, noi avem ocupate în jur de 50-55% din numărul acestor locuri. Mai complicată este situația cu personalul medical care este, realmente, extenuat. Înafară de locuri în spitale, mai avem nevoie și de oamenii care să te îngrijească acolo. Noi am avut deficit de cadre medicale și până la pandemie. Bineînțeles, acum este și mai accentuată această problemă.”

Vicedirectorul medical al Spitalului Clinic din Bălți, Ala Condrea, susține că lucrătorii medicali sunt epuizați și cu greu fac față numărului mare de pacienți contaminați. În spital, potrivit ei, sunt internați, în prezent, 300 de bolnavi. Această presiune ar fi mai mică dacă o parte din pacienții cu forme ușoare de COVID-19 ar fi preluați pentru tratament de către medicii de familie, susține vicedirectorul.

„Noi, astăzi, în instituție avem 75 de pacienți care sunt cu forme ușoare de COVID-19 care ar putea să primească acasă tratamentul sub supravegherea medicului de familie și atunci 75 de locuri se eliberează. Aceasta este un număr impunător. Dar atâta timp cât medicina de familie o să trateze pe smartphone, atâta timp spitalul o să aibă ceea ce are.”

Respectarea măsurilor de prevenire și combatere a infecției cu COVID-19 de către fiecare cetățean ar fi cel mai mare ajutor acordat medicilor, consideră expertul în sănătate publică, Ala Tocarciuc.

„Cât vor rezista depinde de ei. Acum o săptămână vorbeam cu mai mulți medici și spuneau că maxim două-trei săptămâni. Înseamnă că avem o săptămână-două, încă, de capacitate, după estimările medicilor că ei ar putea să reziste. Desigur, este foarte complicat pentru ei. Temperaturile sunt foarte înalte și echipamentele le cauzează foarte mult disconfort fizic și contribuie la epuizarea fizică, pe de o parte, iar pe de altă parte este și epuizarea emoțională. Se ciocnesc cu un număr mare de bolnavi și ei emoțional cedează. Eu cred că, în primul rând, trebuie să vrem să ne ajutăm pe noi și în al doilea rând să vrem să ajutăm medicii. Să încercăm să ne protejăm. Să contribuim la aceea ca numărul de bolnavi să scadă. Dăcă ne vom strădui, majoritatea, să fim exemplari și să încercăm să convingem și pe cei care nu cred că virusul există, cred că prin astfel de acțiuni vom ajuta medicii și pe noi.”

De menționat că săptămâna trecută s-a înregistrat un record de îmbolnăviri cu COVID-19 în rândul lucrătorilor medicali.

Ministerul Sănătății informează că 2182 de cadre medicale s-au infectat până acum, conform situației din data de 22 iunie, în creștere cu 262 de cazuri, față de raportarea de acum șapte zile când erau 1920 de lucrători infectați.

Potrivit datelor oficiale, 27 de lucrători medicali au decedat până acum din cauza noului coronavirus.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău