Lucrătorii medicali și polițiștii confirmați cu COVID-19 vor primi câte 16 mii de lei

  • 30 Martie 2020 12:11
Lucrătorii medicali și polițiștii confirmați cu COVID-19 vor primi câte 16 mii de lei

Angajații de stat care au fost testați pozitiv la COVID-19 și se află în prima linie –medici, asistenți medicali, polițiști, polițiști de frontieră și alții – vor primi un ajutor unic în valoare de 16 mii de lei. Anunțul a fost făcut după ședința conducerii de vârf a statului, luni, 30 martie, transmite IPN.

Șeful statului a menționat că, pentru perioada stării de urgență, au fost întreprinse mai multe măsuri. Pentru întreprinderile care și-au sistat activitatea în urma deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, statul co-participă, din bugetul de stat, la menținerea locului de muncă și achitarea salariului prin restituirea a 100% din impozitul pe venit al persoanei fizice, contribuției sociale, contribuției medicale – adică 44-45% din fondul de salarizare.

Igor Dodon a spus că pentru celelalte întreprinderii care și-au sistat total sau parțial activitatea, nu prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, se restituie 60% din impozitul pe venit al persoanei fizice, contribuției sociale, contribuției medicale.

Totodată, persoanele care au activat cel puțin nouă luni la o întreprindere și și-au pierdut locul de muncă urmează să se adreseze la oficiile forței de muncă pentru a obține 60-80% din salariul de la ultimul loc de muncă. Pentru acesta, Fondul de Șomaj al țării va fi majorat de trei ori. Pentru persoanele care nu au vechime de muncă de minimum nouă luni sau nu au avut un loc de muncă stabil în ultimul timp și nu pot beneficia de procedura clasică de obținere a ajutorului de șomaj, statul le va acorda un suport financiar în mărimea salariului minim garantat pe economie, în valoare de 2 775 de lei.

Începând cu data de 17 martie, în Republica Moldova este declarată stare de urgență. Bilanțul cazurilor confirmate de COVID-19 ajunge la 263, dintre care 13 persoane s-au recuperat, iar două au decedat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău