Lucrările de construcție a liniei de transport al energiei electrice Vulcănești-Chișinău vor fi declarate de utilitate publică. Comisia economie a susținut proiectul

  • 30 Martie 2022 11:32
Lucrările de construcție a liniei de transport al energiei electrice Vulcănești-Chișinău vor fi declarate de utilitate publică. Comisia economie a susținut proiectul

Lucrările de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV de transport al energiei electrice Vulcănești-Chișinău și a stației Back-to-Back Vulcănești vor fi declarate lucrări de utilitate publică de interes național. Comisia economie, buget și finanțe a susținut  proiectul de lege respectiv și va propune plenului Parlamentului aprobarea acestuia.

Proiectul de lege descrie mecanismul de soluționare a reclamațiilor privind asigurarea și monitorizarea impactului de mediu și social al lucrărilor planificate. Pentru implementarea eficientă a acestui mecanism vor fi create Comitete de monitorizare a impactului social.    

Guvernul va demara procedura de achiziție a terenurilor necesare și va aloca resurse financiare în vederea elaborării și implementării Planului de acțiuni privind strămutarea și compensarea daunelor pentru exproprierea permanentă și temporară a acestora.

Lucrările de construcție vor fi efectuate în cadrul Proiectului ”Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza I”, cu un buget total de 260 de milioane de euro, pentru o perioadă de patru ani.

Interconectarea asincronă a rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România va oferi un nivel de securitate energetică sporit prin diversificarea surselor de aprovizionare cu energie electrică și accesul permanent la piața europeană unică de energie electrică.

În conformitate cu legislația în vigoare, sunt de utilitate publică de interes național lucrările care răspund obiectivelor și interesului întregii societăți și ale majorității ei.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău