Lucrările a doi artiști plastici din România au fost expuse la Chișinău

  • 06 Martie 2020 17:10
Lucrările a doi artiști plastici din România au fost expuse la Chișinău

O expoziție inedită, cu genericul “Între potențial și abis”, a fost inaugurată la Muzeul Național de Arte din Chișinău. În cadrul ei sunt prezentate lucrările artiștilor plastici români Florentina Voichi și Mircea Roman.

 **

Pictorița Florentina Voichi și sculptorul Mircea Roman, care sunt pentru prima oară la Chișinău, sunt artiști plastici contemporani recunoscuți în România și peste hotare. Având fiecare stilul și preocupările sale, cei doi artiști au totuși anumite repere stilistice comune, fiind preocupați ambii de explorarea potențialului uman, consideră pictorița Florentina Voichi:

Am găsit aceste două repere între pictura mea și sculptura lui Mircea Roman. Sunt lucrări de mai mari dimensiuni, care au așa o forță, au acest potențial din titlul expoziției. Se explică prin forța care vine din interiorul lor, pe de o parte și au și zona aceasta de abis, care la sculpturi se vede prin aceste goluri. Goluri care ar semnifica și anumite goluri din  interiorul ființei. Spațiile dintre personaje din picturile mele sunt spații ce merg spre o zonă de meditație. Deci acel abis, care și el este creativ.”

Pictorița a remarcat că este pentru prima oară la Chișinău și a fost bucuroasă să descoperea frumusețea orașului și ospitalitatea gazdelor.

Vice-președinte al Uniunii artiștilor plastici, Ghenadie Jalbă e de părere că deși lucrările artiștilor români își trag rădăcinile din mai multe culturi moderne și străvechi, sunt, totuși, aproape de sufletul omului modern și exprimă stări ce-i sunt apropiate:

Este o pictură figurativă, care vine și parcă dintr-un spațiu al istoriei artelor, în același timp este o pictură contemporană.  Pentru mine, cel puțin, este destul de aproape,  pentru că exprimă acele trăiri, drame dacă vreți, acea neliniște care este la ordinea zilei. Acești eroi ne țin în timpul nostru și în același timp ne reamintește și de trecuturi dramatice…”, a spus Ghenadie Jalbă.

Această expoziție, care tinde să fie și un pod cultural între România și Republica Moldova, se va înscrie pe agenda culturală a Chișinăului, consideră curatorul expoziției Vlad Nedelcu:

În calitate de curator sunt fericit că am reușit să fiu parte a acestui proiect, cu doi artiști contemporani importanți din România, Florentina Voichi și Mircea Roman. Această expoziție cuprinde lucrări elocvente în ceea ce privește opera domniilor lor. Mi-ași dori ca publicul din Chișinău, dar nu numai ci din Republica Moldova să viziteze această expoziție importantă”, a menționat Vlad Nedelcu.

Expoziția „Între potențial și abis” va fi deschisă până la 29 martie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău