Loviturile americane în Siria adresează un mesaj "fără ambiguități" (Casa Albă)

  • 27 Februarie 2021 11:50
Loviturile americane în Siria adresează un mesaj

Statele Unite au transmis un "mesaj fără ambiguități" efectuând raiduri aeriene împotriva unor miliții pro-iraniene în Siria, a afirmat vineri Casa Albă, notează AFP.

Președintele Joe Biden "transmite un mesaj fără ambiguități potrivit căruia va acționa pentru a-i proteja pe americani și, atunci când există amenințări, are dreptul să acționeze când și cum dorește", a spus purtătoarea de cuvânt a executivului american, Jen Psaki.

Armata americană a bombardat vineri în zori un complex de clădiri folosite de miliții pro-iraniene în Siria, lângă frontiera irakiană, ca răspuns la o recentă serie de atacuri antiamericane în Irak.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat vineri că două bombardiere F15 au lansat șapte bombe cu ghidaj de precizie, distrugând complet nouă clădiri și parțial alte două.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului american al Apărării, acest complex este "cunoscut" ca facilitând operațiunile facțiunilor irakiene Kataeb Hezbollah și Kataeb Sayyid al-Shuhada, membre ale puternicei coaliții de paramilitari din Hashd al-Shabi, integrată de câteva luni în statul irakian.

Un ONG sirian a raportat 22 de morți, toți membri ai lui Hashd al-Shabi, dar John Kirby s-a abținut să prezinte un bilanț. "Avem informații preliminare care indică victime la fața locului", a declarat simplu în timpul unui briefing de presă.

Poziția oficială a Pentagonului este că lovitura a fost "preventivă". "Toate clădirile se aflau într-un complex utilizat de aceste grupuri pentru a facilita transportul în Irak al resurselor, materialelor, armelor pentru efectuarea acestor atacuri", a subliniat John Kirby.

Dar a recunoscut că au fost și represalii, deoarece în ultimele două săptămâni trei atacuri cu rachete au vizat interese occidentale din Irak, făcând doi morți și mai mulți răniți.

"Vrem să fie un mesaj de descurajare, care să le fie trimis direct, privind repercusiunile pe care le au atacurile împotriva oamenilor noștri și partenerilor noștri irakieni la bazele noastre din Irak", a avertizat el.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău