Lovitură pentru școlile românești din Transnistria

  • 26 Iulie 2016 13:42
Lovitură pentru școlile românești din Transnistria

Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeierrecomandă Chișinăului recunoașterea diplomelor de studii și a plăcuțelor de înmatriculare auto transnistrene.

Aflat în Republica Moldova într-o vizită în calitate dePreședinte în exercițiu al OSCE, șeful diplomației germane a făcut aceste recomandări după întrevederea avută cu premierul Pavel Filip.

Conflictul transnistrean, ce durează de mai bine de 20 de ani, nu poate fi rezolvat peste noapte. La soluționarea acestuia se poate ajunge însă prin adoptarea unor decizii care să prevadă acțiuni mărunte ce vor duce în final la îmbunătățirea condițiilor de viață pe ambele maluri ale Nistrului. Acest sfat l-a oferit autorităților de la Chișinău președintele în exercițiu al al OSCE, Frank-Walter Steinmeier.

”Trebuie de început cu măsuri mici cum ar fi redeschiderea podului de la Gura Bâcului, a comunicațiilor, sau recunoașterea diplomelor universitare și a plăcuțelor auto transnistrene cu garantarea suveranității Republicii Moldova”, a declarat Frank-Walter Steinmeier.

Recunoașterea actelor și diplomelor de studii transnistrene înseamnă o lovitură pentru școlile românești din stânga Nistrului și de fapt, recunoașterea statului Transnistria creat de Moscova. Este opinia directorului Liceului Lucian Blaga din Tiraspol, Ion Iovcev. El susține că această măsură odată adoptată, va duce la lichidarea celor 8 școli cu predare în limba română din stânga Nistrului.

”Ce înseamnă a recunoaște diploma acestei universități din Transnistria? Înseamnă recunoașterea medicilor, inginerilor din stânga Nistrului care învață cu totul alte programe, altă istorie, altă limbă, ideologie. Școlile cu predare în limba rusă din regiunea transnistreană învață după programele de studii și manualele din Federația Rusă. Școlile cu predare în așa numita limbă moldovenească învață după manuale rusești traduse aici, învață istoria Rusiei, învață la istorie că în 1992 agresorii au atacat ”Republica Moldovenească Nistreană”, că dușmanul numărul unu este România, învață despre așa numită limbă moldovenească. Nu înțeleg cum un specialist ar putea să plece de aici din Tiraspol cu așa diplomă”, a declarat Ion Iovcev.

Ca urmare a migrației dar în cea mai mre parte ca urmare a presiunilor constante din partea așa numitelor autorități de la Tiraspol, în ultimii 10 ani numărul elevilor la cele 8 școli românești din stânga Nistrului a scăzut de la aproximativ 5.000 la mai puțin de 800, potrivit lui Ion Iovcev. De aceea directorul Liceului Lucian Blaga recomandă autorităților de la Chișinău să se gândească bine la aceste recomandări.

Funcționarea școlilor cu predare în limba român din stânga Nistrului, accesul fermierilor la terenurile agricole din zonă, redeschiderea podului de la Gura Bâcului, sunt alte câteva subiecte discutate de Frank-Walter Steinmeier cu premierul Pavel Filip.

De asemenea, ministrul german se va deplasa astăzi la Tiraspolpentru discuții cu reprezentanții administrației transnistrene.

Amintim că, anul acesta, Germania, cu sprijinul Rusiei și al altor participanți la formatul de negocieri "5+2", a reușit reluarea negocierilor, care erau înghețate de aproape doi ani de zile. În urma întâlnirii din 2 iunie de la Berlin, negociatorii au încheiat o înțelegere preliminară pentru rezolvarea problemelor dintre Chișinău și Tiraspol.
Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
-2,26
Cer senin
Umiditate:88 %
Vint:2,57 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău