Lovitură grea pentru mișcarea separatistă din Catalonia. Socialiștii lui Sanchez au câștigat alegerile

  • 13 Mai 12:24
Lovitură grea pentru mișcarea separatistă din Catalonia. Socialiștii lui Sanchez au câștigat alegerile

Partidele separatiste, care conduc Catalonia de un deceniu, au pierdut duminică majoritatea în parlamentul regional, potrivit rezultatelor parțiale ale alegerilor regionale câștigate de socialiștii premierului spaniol Pedro Sanchez, la șase ani și jumătate de la tentativa de secesiune din 2017, relatează AFP, scrie Agerpres.

După numărarea a 73% din buletinele de vot, cele trei partide separatiste, între care cel al lui Carles Puigdemont, care până acum avea majoritatea în parlamentul regional, au obținut doar 59 de locuri, în timp ce majoritatea absolută este stabilită la 68. Socialiștii lui Sanchez au obținut 42 de locuri, transmite sursa citată.
 
Regiunea spaniolă Catalonia a votat duminică pentru un nou parlament, extrem de urmărită fiind prestația partidelor separatiste după decizia controversată a premierului spaniol Pedro Sanchez de a grația mai mulți politicieni favorabili independenței regiunii, pentru a-și securiza sprijinul pentru un nou mandat de șef al guvernului de la Madrid, notează AFP și DPA.

Fostul șef al executivului regional catalan Carles Puigdemont, care s-a autoexilat în Belgia după tentativa de declarare a independenței Cataloniei în 2017, speră să revină în postul de la Barcelona.
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sun
28
Mon
25
Tue
21
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău