Lovitură de stat în Sudan. Sunt 56 de morți și sute de răniți

  • 16 Aprilie 2023 12:10
Lovitură de stat în Sudan. Sunt 56 de morți și sute de răniți

Lupte grele între armată și forțele paramilitare au izbucnit la Khartoum, grupările paramilitare susținând că au cucerit aeroportul și palatul prezidențial, transmite Sky News. Cel puțin 56 de persoane au fost ucise și 595 rănite în urma confruntărilor dintre armata sudaneză și forțele paramilitare.

Sindicatul medicilor din țară a declarat că decesele au survenit în timpul luptelor susținute de sâmbătă, ambasadele Marii Britanii și SUA din oraș îndemnându-și cetățenii să rămână în case.

Ei nu au fost în măsură să spună câte dintre victime sunt civili, dar au indicat anterior că cel puțin trei dintre morți nu erau combatanți.

Două persoane au fost ucise pe aeroportul din Khartoum, patru în orașul vecin Omdurman, opt în orașul Nyala, șase în orașul El Obeid și cinci în El Fasher, a adăugat sursa.

Ciocnirile dintre armata sudaneză și forțele paramilitare de sprijin rapid (RSF) au făcut ravagii în jurul palatului prezidențial și al aeroportului internațional din Khartoum, ambele părți luptând pentru controlul unor locuri simbolice.

Cele două partide au încheiat un parteneriat în urma înlăturării fostului lider Omar al Bashir în 2019, dar șeful armatei, generalul Abdel Fattah al Burhan, este președintele de facto al țării de la o lovitură de stat militară în octombrie 2021.

Sâmbătă, forțele armate sudaneze au respins orice posibilitate de negocieri între cele două părți, scriind pe pagina sa de Facebook că nu va exista „nicio negociere sau dialog până la dizolvarea RSF paramilitare”.

Un nou acord semnat la sfârșitul anului trecut ar fi trebuit să deschidă calea către alegeri democratice, dar violențele de sâmbătă au izbucnit după săptămâni de escaladare a tensiunilor.

Șeful RSF, Mohamed Hamdan Dagalo, mai bine cunoscut sub numele de Hemedti, l-a catalogat pe generalul al Burhan drept un „criminal” și a acuzat trupele sale că au dat o lovitură de stat.

Avioane de vânătoare au fost văzute deasupra orașului, iar două mari companii aeriene, compania saudită de stat Saudia și egipteană Egyptair, au suspendat zborurile de intrare și ieșire până la noi ordine.

 Un avion Saudia care se pregătea să decoleze de pe aeroportul din Khartoum a fost atacat de focuri de armă în timpul confruntărilor, a precizat compania aeriană. O înregistrare video a arătat avionul în flăcări pe pistă.

Locuitorii sunt cantonați în casele lor, în timp ce fumul negru de la focurile de armă grele acoperă zone ale capitalei, iar civilii răniți au început să se adune în spitale.

Oamenii au descris scene haotice în Khartoum și în orașul-soră Omdurman, în timp ce focuri de armă au răsunat în cartierele dens populate.

„Focul și exploziile sunt peste tot”, a declarat Amal Mohamed, medic într-un spital public din Omdurman. „Toți aleargă și caută adăpost”.

„Khartoum a devenit un câmp de luptă”, a declarat Tahani Abass, un proeminent avocat sudanez pentru drepturile omului care locuiește în apropierea sediului militar.

„Situația este foarte gravă și nu știm când se va încheia”.

Luptele au început la o bază militară la sud de Khartoum, ambele părți acuzându-se reciproc de inițierea atacurilor.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău