Lovitură de stat în Sudan: Șeful armatei afirmă că premierul arestat se află la el acasă

  • 26 Octombrie 2021 17:03
Lovitură de stat în Sudan: Șeful armatei afirmă că premierul arestat se află la el acasă

Prim-ministrul sudanez Abdallah Hamdok, a cărui eliberare este cerută de comunitatea internațională după ce armata l-a arestat luni, "se află la mine acasă", a declarat marți generalul Abdel Fattah al-Burhan, șeful armatei care a dizolvat autoritățile țării, relatează AFP, dpa și Reuters, citate de Agerpres.

Generalul Burhan a declarat, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Khartoum, că Hamdok este în siguranță și că este reținut "pentru propria siguranță". El a dat asigurări că Hamdok, fost economist la ONU, este "bine sănătos" și că "se va întoarce acasă atunci când se va termina criza".

"Da, am arestat miniștri și politicieni, dar nu pe toți", a mai spus generalul în cadrul unei lungi conferințe de presă în care și-a justificat toate acțiunile.

Abdel Fattah al-Burhan a spus că a înlăturat guvernul lui Abdallah Hamdok pentru a evita războiul civil și i-a acuzat pe politicieni de incitare împotriva forțelor armate.

Între timp, trei ambasadori sudanezi în Europa au condamnat marți lovitura de stat de luni și s-au proclamat drept ambasade ale "poporului sudanez", a anunțat pe Facebook Ministerul Informației, relatează AFP.

"Ne aliniem astăzi cu opoziția eroică urmată de lumea întreagă și proclamăm ambasadele Sudanului în Franța, Belgia și Elveția drept ambasade ale poporului sudanez și ale revoluției sale", au scris Omar Bashir Maniss, Abderrahim Ahmed Khalil și Ali Ibn Abi Taleb Abderrahman al-Gendi.

Biroul premierului Abdallah Hamdok a cerut marți ca acesta și ceilalți deținuți să fie eliberați, notează Reuters.

Potrivit biroului lui Hamdok, el rămâne "autoritatea executivă recunoscută de poporul sudanez și de lume", a precizat acesta pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, a adăugat sursa citată, nu există altă alternativă în afară de proteste, greve și nesupunere civilă.

Puciul de luni a pus capăt tranziției spre democrație a Sudanului la doi ani după o revoltă populară care l-a înlăturat de la putere pe dictatorul Omar Hassan al-Bashir.

Un oficial al Ministerului Sănătății a anunțat că șapte persoane au fost ucise în ciocnirile dintre forțele de securitate și protestatari luni. Marți, viața socială s-a oprit la Khartoum și în orașul Omdurman de pe malul celălalt al Nilului, magazinele fiind închise și vizibile încă coloane de fum în locurile în care protestatarii au dat foc la cauciucuri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău