Lovitură de stat în Gabon: Președintele Ali Bongo Odimba se află în arest la domiciliu

  • 30 August 2023 18:06
Lovitură de stat în Gabon: Președintele Ali Bongo Odimba se află în arest la domiciliu

Președintele gabonez Ali Bongo Ondimba se află „în arest la domiciliu” înconjurat de familia și de medicii săi, iar unul dintre fiii săi a fost arestat, acuzat mai ales de „înaltă trădare”, au anunțat miercuri liderii militari autori ai loviturii de stat din Gabon, relatează AFP și dpa, citate de Agerpres.

„Președintele Ali Bongo este ținut în arest la domiciliu, înconjurat de familia și de medicii săi”, potrivit unui comunicat citit la televiziunea de stat de militarii Comitetului de tranziție și de restabilire a instituțiilor (CTRI).

Alți membri ai guvernului, precum și fiul lui Bongo, Noureddin Bongo, au fost de asemenea arestați, au mai spus ei.

Noureddin Bongo Valentin, fiul și consilier apropiat al șefului statului, Ian Ghislain Ngoulou, șeful de cabinet al președintelui Bongo, Mohamed Ali Saliou, adjunctul șefului de cabinet al acestuia, Abdul Hosseini, un alt consilier al președintelui, Jessye Ella Ekogha, consilier special și purtătorul de cuvânt al președinției, precum și numărul unu și numărul doi din Partidul Democrat Gabonez (PDG) al președintelui Bongo „sunt arestați”, a continuat colonelul de armată care a citit comunicatul prin care anunța că militarii au pus capăt regimului.

Ei au fost arestați mai ales pentru „înaltă trădare împotriva instituțiilor statului, delapidare masivă de fonduri publice, delapidare financiară internațională în bandă organizată, fals și uz de fals, falsificarea semnăturii președintelui Republicii, corupție activă, trafic de stupefiante”, a mai spus el.

Parisul, Moscova și Beijingul și-au exprimat îngrijorarea după anunțul loviturii de stat din Gabon.

„Franța condamnă lovitura de stat militară care are loc în Gabon”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Olivier Véran, precizând că Parisul „monitorizează cu foarte mare atenție evoluția situației” din țară.

Diplomația franceză „își reafirmă dorința ca rezultatul alegerilor, atunci când va fi cunoscut, să poată fi respectat”, a adăugat Véran în cadrul unei conferințe de presă.

Un grup de ofițeri superiori din Gabon au anunțat miercuri dimineața la televiziune că au preluat puterea, la scurt timp după ce autoritatea electorală națională comunicase că președintele Ali Bongo Odimba a fost reales pentru al treilea mandat.

La canalul de televiziune Gabon 24, militarii au anunțat că reprezintă toate forțele de securitate și apărare ale țării din vestul Africii centrale. Ei au declarat că alegerile sunt anulate, toate frontierele sunt închise până la noi ordine, iar instituțiile statului sunt dizolvate.

La rândul său, Rusia și-a exprimat miercuri îngrijorarea în legătură cu situația din Gabon.

„Moscova a primit cu îngrijorare informații privind înrăutățirea situației interne în țara africană prietenă. Continuăm să monitorizăm îndeaproape situația și sperăm într-o stabilizare rapidă a acesteia”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova urmărește îndeaproape situația.

China a cerut miercuri „părților implicate” din Gabon să „garanteze siguranța” președintelui Ali Bongo Ondimba, după lovitura de stat militară din această țară din Africa centrală bogată în petrol.

„China urmărește îndeaproape evoluția situației din Gabon și face apel la părțile în cauză să acționeze în interesul fundamental al poporului gabonez”, a declarat un purtător de cuvânt al diplomației chineze, Wang Wenbin, în cadrul unei conferințe de presă.

Oficialul chinez a cerut părților implicate „să rezolve în mod pașnic diferențele prin dialog, să revină imediat la ordinea normală și să garanteze siguranța personală a președintelui Ali Bongo”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău