Londra și Bruxelles ajung la un acord privind Irlanda de Nord

  • 27 Februarie 2023 18:50
Londra și Bruxelles ajung la un acord privind Irlanda de Nord

Premierul britanic, Rishi Sunak, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au ajuns luni la un acord pentru a pune capăt disputelor de mai bine de un an privind reglementările post-Brexit în Irlanda de Nord, transmit Agerpres.

Anunțul privind un compromis de modificare a protocolului privind Irlanda de Nord a fost raportat de presa britanică, citând o sursă guvernamentală de la Londra, și apoi confirmat de o sursă europeană, la doar o oră după sosirea lui von der Leyen la Windsor, unde a fost întâmpinată de Sunak.

După luni de negocieri dificile, cei doi lideri s-au întâlnit într-un hotel din Windsor pentru ceea ce au prezentat ca fiind discuții "finale" pe această temă, care a blocat instituțiile provinciei și a provocat turbulențe în cadrul majorității conservatoare de la Londra. Ei urmează să susțină o conferință de presă comună în jurul orei 15.30 (ora locală și GMT). Președinta Comisiei Europene se va întâlni ulterior cu regele Charles al III-lea.

Semnat în 2020, protocolul cu Irlanda de Nord, negociat după Brexit de fostul premier Boris Johnson, a creat o frontieră comercială de facto între Marea Britanie și Irlanda de Nord în Marea Irlandei.

Acest lucru a fost menit să prevină necesitatea unor controale la frontieră între Irlanda de Nord și Republica Irlanda, membră a UE, care riscau o reapariție a tensiunilor sectare, dar a însemnat că Irlanda de Nord a continuat să facă parte din zona comercială fără taxe vamale a blocului după Brexit.

Disputa comercială a devenit un obstacol major în punerea în aplicare a acordului Brexit cu unioniștii pro-britanici din Irlanda de Nord, care au considerat că acesta îi separă de restul Regatului Unit și leagă regiunea de jurisdicția UE.

Protocolul a generat astfel tensiuni între Uniunea Europeană și Londra, dar a devenit și o problemă internă pentru Rishi Sunak, confruntat cu opoziția adepților liniei dure a Brexitului și cu cea a unioniștilor din Partidul Democratic Unionist (DUP), care se opun oricărei puneri în discuție a apartenenței Irlandei de Nord la Regatul Unit.

Aceștia din urmă refuză orice aplicare de facto a legislației europene în provincia britanică și blochează de un an funcționarea executivului local.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău