Londra invită Teheranul să iasă din izolare

  • 05 Ianuarie 2020 14:40
Londra invită Teheranul să iasă din izolare

Londra a invitat duminică Teheranul să iasă din propria izolare și a pledat pentru o calmare a tensiunilor după escaladarea acestora între Iran și SUA ca urmare a uciderii generalului Qassem Soleimani de către o dronă americană în Irak, potrivit AFP și Reuters,preluat de Agerpres.

Qassem Soleimani reprezenta o "amenințare regională" și SUA aveau "dreptul să se apere", a declarat ministrul britanic de externe Dominic Raab pentru Sky News duminică.

"Înțelegem situația în care s-au aflat, dar intensificarea tensiunilor reprezintă un risc și dorim acum să vedem o dezescaladare și o stabilizare a situației. Un război nu este în interesul nimănui", a declarat ministrul. El a subliniat necesitatea "unei căi care să poată permite Iranului să iasă din izolarea sa internațională".

Șeful diplomației britanice a spus că a avut o convorbire cu premierul irakian duminică dimineața, precum și cu președintele irakian și intenționează să discute și cu ministrul de externe iranian. Dominic Raab se va întâlni de asemenea în zilele următoare cu secretarul de stat american Mike Pompeo, care reproșase europenilor că nu au fost "destul de utili" cum ar fi trebuit în acest caz.

Premierul Boris Johnson, care urmează să se întoarcă duminică din vacanța sa în Caraibe, nu a comentat încă moartea lui Soleimani, o tăcere criticată de opoziția laburistă.

"Premierul este la comandă. Am fost în contact permanent în timpul vacanței de Anul Nou", l-a apărat duminică ministrul său de externe.

Intensificarea tensiunilor în regiune a agravat neliniștile rudelor cetățenilor iraniano-britanici deținuți în Iran, precum Nazanin Zaghari-Ratcliffe, care a fost arestat în aprilie 2016 la Teheran, iar apoi condamnată în septembrie al aceluiași an la cinci ani de închisoare pentru participare la manifestații împotriva puterii în 2009, ceea ce ea dezminte.

Soarta sa este "în centrul preocupărilor mele", a declarat Raab, denunțând "intransigența regimului iranian" față de prizonierii deținători de dublă cetățenie care au fost "tratați în mod înspăimântător".

Regatul Unit și-a revizuit sâmbătă recomandările făcute cetățenilor săi interesați să călătorească, sfătuindu-i să nu se deplaseze în Irak și Iran.

Nave militare ale Royal Navy va escorta navele comerciale care arborează pavilion britanic în strâmtoarea Ormuz, a anunțat sâmbătă ministrul britanic al apărării. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău