Londra îl acuză pe Putin că este în ultimă instanță vinovat de atacul cu Noviciok împotriva lui Skripal

  • 06 Septembrie 2018 12:12
Londra îl acuză pe Putin că este în ultimă instanță vinovat de atacul cu Noviciok împotriva lui Skripal

Secretarul de stat britanic pentru securitate, Ben Wallace, l-a acuzat joi pe președintele rus Vladimir Putin că este 'în ultimă instanță' vinovat de atacul din martie cu agent neurotoxic Noviciok împotriva fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale în Anglia, relatează AFP.

'În ultimă instanță, desigur, el este vinovat în calitate de șef al statului', a spus Wallace întrebat de BBC Radio 4 în legătură cu responsabilitatea lui Vladimir Putin în acest caz. 

'În cele din urmă el este (vinovat), în condițiile în care el este președintele Federației Ruse și guvernul său controlează, finanțează și dirijează serviciile de informații militare', a mai spus oficialul britanic.

'Nu cred că cineva poate spune că Vladimir Putin nu controlează statul', a continuat el. 

Miercuri, premierul britanic Theresa May a acuzat GRU (Serviciul de informații al armatei ruse) de a fi la originea atacului cu Noviciok, comis - potrivit ei - de doi 'ofițeri' ai Serviciului militar de informații rus, împotriva cărora poliția britanică a emis mandate de arestare. Ea a mai spus că operațiunea lor fusese, fără îndoială, validată la un nivel înalt al ierarhiei ruse, deasupra GRU.

Un mandat de arestare european a fost emis împotriva lui Aleksandr Petrov și Ruslan Boșirov, a anunțat poliția britanică.

Cazul Skripal a provocat o gravă criză diplomatică între Londra și Moscova și a determinat un val de expulzări reciproce de diplomați, în care au fost implicate și țări aliate cu Marea Britanie. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:1,54 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău