Londra confirmă extrădarea lui Julian Assange în SUA, care va face apel
-
17 Iunie 2022 15:07
Guvernul britanic a anunțat vineri că a semnat un ordin de extrădare pentru fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, care va face apel împotriva acestui ordin, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Australianul, în vârstă de 50 de ani, este urmărit penal în SUA pentru o scurgere masivă de documente confidențiale.
După o bătălie juridică îndelungată, sistemul judiciar britanic a dat oficial undă verde la 20 aprilie pentru a-l preda justiției americane, însă ministrul britanic de interne, Priti Patel, trebuia să semneze ordinul de extrădare, lucru pe care l-a făcut vineri.
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a justificat această măsură subliniind că extrădarea lui Julian Assange nu este "incompatibilă cu drepturile omului, inclusiv cu dreptul său la un proces echitabil și la libertatea de exprimare" și că în SUA acesta va fi "tratat în mod corespunzător, inclusiv în ceea ce privește sănătatea sa".
Organizații de apărare a libertății presei, printre care Reporteri fără frontiere și Amnesty International, se opun extrădării, temându-se că, în ciuda asigurărilor date de autoritățile americane, Julian Assange va fi supus unor condiții de detenție care ar crește riscul de sinucidere.
Pentru Agnes Callamard, secretarul general al Amnesty International, extrădarea lui Julian Assange riscă să îl pună "în mare pericol și ar trimite un mesaj înfricoșător jurnaliștilor din întreaga lume".
WikiLeaks a denunțat "o zi neagră pentru libertatea presei" și a anunțat că Julian Assange va face apel la Înalta Curte. Acesta are la dispoziție 14 zile pentru a face acest lucru.
El este căutat de justiția americană, care vrea să îl judece pentru difuzarea, începând din 2010, a peste 700.000 de documente clasificate privind activitățile militare și diplomatice americane, în special în Irak și Afganistan. Assange riscă 175 de ani de închisoare.
Assange a fost deținut timp de trei ani în închisoarea de înaltă securitate Belmarsh, în apropiere de Londra, unde s-a căsătorit în martie cu Stella Moris. Ei au doi băieței, concepuți în timp ce Julian Assange locuia în ambasada ecuadoriană din Londra. Fondatorul WikiLeaks a petrecut șapte ani în ambasadă, în care s-a refugiat în 2012, în timp ce se afla în libertate pe cauțiune. El se temea să nu fie extrădat în Statele Unite sau în Suedia, unde se confrunta cu acuzații de viol, care între timp au fost retrase. În cele din urmă a fost arestat de poliția britanică în aprilie 2019 și încarcerat.
Soția sa, o avocată sud-africană în vârstă de 30 de ani, a pledat pe lângă titulara afacerilor interne de la Londra, Priti Patel, pentru a împiedica extrădarea sa, cerându-i să pună capăt la ceea ce ea consideră o "afacere politică". ''Julian nu a făcut nimic rău. El nu a comis nicio infracțiune și nu este un infractor. El este jurnalist și editor și este pedepsit pentru că și-a făcut meseria'', a declarat ea într-un comunicat.