Londra cere UE renegocierea măsurilor privind Irlanda de Nord; Bruxellesul respinge solicitarea

  • 21 Iulie 2021 19:41
Londra cere UE renegocierea măsurilor privind Irlanda de Nord; Bruxellesul respinge solicitarea

Guvernul britanic a cerut miercuri Uniunii Europene un moratoriu privind aplicarea dispozițiilor vamale post-Brexit în Irlanda de Nord, timp pentru a renegocia în profunzime aceste măsuri aflate la originea tensiunilor puternice din această provincie britanică, însă Comisia Europeană a respins imediat solicitarea, relatează AFP și Reuters, citat de AGERPRES.

Pentru a evita reintroducerea unei frontiere între Irlanda de Nord și Republica Irlanda, protocolul nord-irlandez intens negociat în cadrul Brexit-ului creează de fapt o frontieră vamală între provincia britanică, ce beneficiază în continuare de piața unică europeană, și insula Marea Britanie.

Acest lucru perturbă aprovizionările teritoriului și stimulează nemulțumirea în cadrul comunității unioniste atașate menținerii în cadrul Regatului Unit.

După ce a amenințat să suspende unilateral Tratatul invocând Articolul 16, Londra, prin vocea secretarului de stat însărcinat cu afaceri europene, David Frost, a avertizat miercuri că situația actuală "o justifică", dar a recunoscut că "nu este cel mai bun moment".

El a cerut în schimb o renegociere pentru a se ajunge la "un nou echilibru".

"Pur și simplu nu mai putem continua așa", a spus el în Camera Lorzilor, prezentând cererile Londrei.

"Aceste propuneri vor necesita o schimbare semnificativă a Protocolului privind Irlanda de Nord", de aceea "considerăm că trebuie să ne punem rapid de acord asupra unui moratoriu", a adăugat el.

Conform documentului adresat miercuri Uniunii Europene, acest statu-quo ar cuprinde prelungirea perioadelor de grație în vigoare privind anumite măsuri, precum și înghețarea acțiunilor juridice intentate de UE.

Această soluție ar permite "tratarea problemelor în ansamblul lor", și nu ar mai duce la solicitarea mai multor extinderi ale perioadelor de grație, a declarat în fața deputaților ministrul însărcinat cu Irlanda de Nord, Brandon Lewis.

Pe termen lung, guvernul britanic cere ca bunurile britanice destinate provinciei, și nu pieței europene, să poată accede pe aceasta "aproape" fără controale vamale.

El își dorește de asemenea ca normele sale, și nu doar cele ale UE, să fie acceptate pentru ca mărfurile să circule fără restricții.

UE a respins mereu astfel de măsuri, considerându-le un pericol pentru integritatea pieței sale, din cauza lipsei unei frontiere fizice și a unui control între Irlanda de Nord și Irlanda, în sud.

Obiectivul protocolului este doar de a evita o astfel de frontieră, care ar putea compromite pacea.

Miercuri, Maros Sefcovic, vicepreședinte al Comisiei Europene, a declarat că Bruxellesul va căuta "soluții creative" la dificultățile din relațiile comerciale dintre Marea Britanie și Irlanda de Nord cauzate de Brexit, dar nu va renegocia acordul privind Irlanda de Nord, potrivit Reuters.

"Vom discuta în continuare cu Marea Britanie, inclusiv despre sugestiile făcute astăzi", a precizat el într-un comunicat.

"Suntem dispuși să continuăm să căutăm soluții creative, în cadrul Protocolului, în interesul tuturor comunităților din Irlanda de Nord. Totuși, nu vom accepta renegocierea Protocolului", a mai afirmat Sefcovic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău