Londra cere mai mult sprijin în ancheta sa privind otrăvirea cu noviciok

  • 07 August 2018 19:41
Londra cere mai mult sprijin în ancheta sa privind otrăvirea cu noviciok

Regatul Unit i-a cerut Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) să-și sporească asistența în ancheta privind moartea unei britanice care ar fi fost expusă agentului neurotoxic noviciok, a anunțat marți organizația, al cărei sediu se află la Haga, relatează AFP.

''Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice a primit o cerere din partea Regatului Unit luni în vederea extinderii asistenței sale tehnice'', a declarat OIAC într-un comunicat. ''Răspunzând cererii, OIAC va trimite o echipă de asistență tehnică pentru a supraveghea și a colecta eșantioane suplimentare'', a adăugat organizația.

OIAC a trimis la fața locului o echipă în iulie, la cererea Londrei, ''pentru a determina în mod independent natura'' substanței care a cauzat moartea unei persoane la Amesbury, în sudul Angliei.

Dawn Sturgess (44 de ani), mamă a trei copii, a murit pe 8 iulie după ce a fost expusă unei otrăvi conținute într-un flacon de parfum găsit de prietenul său Charlie Rowley.

Cuplul a fost spitalizat pe 30 iunie într-o stare gravă la spitalul din Salisbury. Rowley a supraviețuit în cele din urmă otrăvirii, după trei săptămâni de îngrijiri medicale.

Poliția britanică a confirmat între timp expunerea lor la noviciok, un agent neurotoxic pus la punct de către fosta URSS la sfârșitul Războiului Rece.

Regatul Unit a făcut o legătură între moartea lui Dawn Sturgess și otrăvirea, la începutul lui martie, la Salisbury, cu noviciok a fostului agent dublu Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia. Otrăvirea celor doi a fost atribuită de către Londra Moscovei, care neagă orice implicare a sa.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:71 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău