Londra acuză Rusia de spionaj cibernetic și sancționează doi hackeri cu legături FSB

  • 07 Decembrie 2023 20:15
Londra acuză Rusia de spionaj cibernetic și sancționează doi hackeri cu legături FSB

Ministerul britanic de Externe l-a convocat joi pe ambasadorul Rusiei la Londra și a sancționat două persoane pentru ceea ce a spus că reprezintă o încercare susținută, dar eșuată, de a interveni în politica britanică prin intermediul unor spioni cibernetici ruși, relatează digi24.ro

„Tentativele Rusiei de a se amesteca în politica britanică sunt absolut inacceptabile și caută să amenințe procesele noastre democratice”, a declarat șeful diplomației britanice, David Cameron, citat într-un comunicat. „În pofida eforturilor lor repetate, ei au eșuat”, a adăugat el, potrivit AFP și Reuters, relatează sursa citată.

MAE britanic a precizat că l-a convocat pe ambasadorul rus „pentru a exprima profunda îngrijorare a Regatului Unit în legătură cu încercările repetate” de a folosi internetul pentru a „interfera în procesele politice și democratice din Marea Britanie și dincolo” de granițele ei.

„Pot să confirm astăzi că FSB se află în spatele unui efort susținut de a se amesteca în procesele noastre democratice”, a afirmat ministrul de stat pentru Europa al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Leo Docherty, într-o declarație făcută în fața parlamentarilor.

„Au vizat persoane de rang înalt și entități cu intenții clare, folosind informațiile pe care le-au obținut pentru a se amesteca în politica britanică”, a spus el. Pe cine dă Londra vina Au fost vizați de asemenea deputați din diferite partide, în special prin atacuri de tip „spear fishing” din cel puțin 2015 și până în acest an, potrivit aceluiași comunicat de presă.

Diplomația britanică menționează în special piratarea documentelor comerciale între SUA și Regatul Unit, care s-au scurs în spațiul public înainte de alegerile britanice din 2019. Moscova nu a făcut deocamdată niciun comentariu, dar consideră în mod obișnuit acuzațiile de spionaj cibernetic drept calomnii false din partea Occidentului, notează Reuters.

Londra acuză Centrul 18, o unitate din cadrul FSB, pentru aceste operațiuni. Ele ar fi fost efectuate de Star Blizzard (sau Callistro), un grup care ar fi aproape sigur subordonat Centrului 18, potrivit serviciilor de informații britanice.

euters menționează că respectiva grupare de hackeri este numită „Cold River” de către cercetători în domeniul securității cibernetice.

 Această grupare de hackeri a fost acuzată de asemenea că ar fi în spatele scurgerii de email-uri private aparținând fostului șef al spionajului britanic Richard Dearlove în 2022. Marea Britanie a anunțat că a sancționat doi bărbați acuzați de a fi membri ai Star Blizzard și implicați în aceste operațiuni: Ruslan Aleksandrovici Peretiatko, agent FSB, potrivit Londrei, și Andrei Stanislavovici Korineț, cunoscut și sub numele de Aleksei Dogujiev.

Un raport parlamentar publicat în iulie 2020 acuzase guvernul de la Londra că a subestimat serios riscurile, îndemnându-l să ancheteze posibilele interferențe ale Moscovei în politica britanică, în special în timpul campaniei pentru referendumul privind Brexit în 2016.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău