Londra acuză Moscova că spionează infrastructurile strategice ale Marii Britanii

  • 26 Ianuarie 2018 14:42
Londra acuză Moscova că spionează infrastructurile strategice ale Marii Britanii

Ministrul apărării britanic, Gavin Williamnson, a acuzat Rusia că spionează infrastructura strategică a Marii Britanii în vederea unor eventuale proiecte menite să creeze "haos" în țară și să cauzeze "mii și mii de morți", informează vineri AFP.

Ministrul a folosit un ton alarmist neobișnuit pentru un responsabil de rangul lui, într-un moment în care începe o nouă perioadă de evaluare a amenințărilor la adresa țării sale. În prezent el face presiuni pentru a obține mai multe fonduri pentru bugetul armatei britanice, precizează Agerpres.

Într-un interviu pentru Dalily Telegraph publicat joi seara, el afirmă că Rusia a făcut cercetări în ceea ce privește rețelele de alimentare cu electricitate ale țării care leagă Marea Britanie și Europa, dând de înțeles că Moscova caută să afle cum să provoace "panică" sau să atace țara.

"Ceea ce fac ei este să se gândească la 'cum am putea noi cauza mult rău Marii Britanii, degradând economia ei, distrugându-i infrastructurile, făcând mii și mii de morți, și găsind un element pentru a provoca haosul total în țară'", a declarat ministrul britanic.

Potrivit lui Gavin Williamnson, Rusia se comportă într-un fel pe care "orice altă țară l-ar considera total inacceptabil".

Abordat de AFP, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării britanic a declarat că nu are nimic de adăugat la comentariile ministrului. Nici Ambasada Rusiei la Londra nu a putut fi contactată pe moment.

Londra a denunțat de mai multe ori ingerința rusă. Premierul britanic Theresa May a vorbit în noiembrie despre acțiunile "ostile" ale Rusiei. Ciaran Martin, directorul Centrului Național pentru Securitate Cibernetică (NCSC), a afirmat în aceeași lună că activitățile Moscovei sunt "în mod clar o sursă de îngrijorare".

Martin a adăugat că "ingerința rusă pe care a constatat-o NCSC anul trecut s-a tradus prin atacuri împotriva mass-media britanice, telecomunicațiilor și sectorului energetic". 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău