Londra a respins o solicitare a guvernului din Ecuador de a-i acorda statut diplomatic fondatorului WikiLeaks

  • 11 Ianuarie 2018 11:11
Londra a respins o solicitare a guvernului din Ecuador de a-i acorda statut diplomatic fondatorului WikiLeaks

Ministerul de Externe britanic a respins o solicitare a guvernului din Ecuador de a-i acorda statut diplomatic fondatorului WikiLeaks Julian Assange, relatează joi agenția britanică Press Association.

Assange, în vârstă de 46 de ani, se află de cinci ani și jumătate la ambasada Ecuadorului din Londra, sub protecția azilului politic.

Justiția suedeză a abandonat definitiv în mai anul trecut urmărirea pentru viol ce îl viza pe australian și a ridicat mandatul de arest european care îl viza în acest cadru, dar Assange se teme că dacă părăsește clădirea ambasadei va fi extrădat în SUA pentru publicarea pe site-ul WikiLeaks a unor documente militare și diplomatice confidențiale, în 2010.

Poliția britanică a atras atenția că îl va aresta pe Assange dacă părăsește ambasada, pentru că, atunci când s-a refugiat în 2012, a încălcat condițiile eliberării pe cauțiune în Marea Britanie, infracțiune pedepsită cu un an de închisoare.

Un purtător de cuvânt al MAE britanic a menționat că "recent guvernul Ecuadorului a cerut statut diplomatic pentru dl Assange, aici, în Marea Britanie", dar autoritățile britanice "nu au dat curs solicitării și nu se află în discuții cu Ecuadorul pe această temă".

"Ecuadorul știe că această problemă poate fi rezolvată numai prin plecarea lui Julian Assange de la ambasadă pentru a răspunde în fața justiției", a adăugat purtătorul de cuvânt.

În ce o privește, șefa diplomației ecuadoriene, Maria Fernanda Espinosa, a subliniat că "nu se va ajunge la nicio soluție fără cooperare internațională și fără cooperarea Marii Britanii, care a arătat la rândul său interes față de rezolvarea problemei".

O comisie a ONU a conchis în 2016 că Assange se află în detenție arbitrară. Echipa de avocați a fondatorului WikiLeaks insistă într-un comunicat că "decizia ONU, formulată acum aproape doi ani, este cât se poate de clară" și că Assange, deținut ilegal și arbitrar de autoritățile britanice, trebuie pus în libertate". "Marea Britanie nu trebuie să se lase intimidată de amenințările publice ale administrației Trump de a-l 'băga la zdup' pe Assange", se adaugă în comunicat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău