Locurile bugetare la colegii, acoperite în proporție de 80% după primul tur

  • 11 August 2017 13:14
Locurile bugetare la colegii, acoperite în proporție de 80% după primul tur

Locurilor bugetare la colegii și centrele de excelență (CE) au fost acoperite în proporție de 80% după primul tur de admitere. Candidații care nu au reușit să se înscrie la studii sunt așteptați pentru turul doi al admiterii, care se desfășoară în perioada 9-12 august, transmite Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, citat de IPN.

În topul preferințelor absolvenților, cu o cotă de participare care depășește doi candidați pentru un loc, sunt specialitățile din domeniul Turismului, Programării, Arhitecturii, precum și cele din domeniul Medicinii în baza studiilor gimnaziale. O concurență sporită se atestă și la unele specialități din domeniul Economiei și Finanțelor, Transportului, Serviciilor Administrative și de Secretariat.

Printre cele mai solicitate instituții de învățământ sunt Centrele de Excelență în Tehnologii Informaționale și Comunicații, Centrele de Excelență în Economie și Finanțe și cele în Medicină și Farmacie. Majoritatea locurilor acoperite sunt în baza studiilor gimnaziale, iar cele neacoperite – în baza studiilor liceale, inclusiv la specialitățile cu frecvență redusă.

Potrivit lui Silviu Gîncu, șeful Direcției Învățământ Profesional Tehnic la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, anul acesta se observă un interes sporit și față de învățământul profesional tehnic, fapt care se manifestă prin mai multe cereri depuse la diverse specialități și instituții. „ Acest lucru poate fi explicat inclusiv prin revigorarea acestui domeniu educațional și a eforturilor continue din ultimii ani de a-l moderniza și a comunica public beneficiile lui”, a spus Silviu Gîncu. În școlile profesionale concursul repetat pentru locurile neacoperite are loc între 16-25 august.

La concursul de admitere sunt invitați să participe absolvenții de gimnaziu, cu Certificat de studii gimnaziale; absolvenții de liceu, cu Diplomă de Bacalaureat; absolvenții școlii medii generale, cu Atestat de studii; absolvenții cu Certificat de studii liceale sau echivalente acestora. Lista completă a specialităților pentru care se desfășoară turul doi de admitere în colegii și centre de excelență este disponibilă pe portalul www.ipt.md.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chişinău
26 °C
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:3,1 m/s
Mar
22 °C
Mie
23 °C
Joi
22 °C
Vin
24 °C
Sâm
27 °C

Curs oficial BNM 24 Iulie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5372 0.0976
USD 16.6807 -0.0049
RON 4.2006 0.0241
UAH 0.6303 -0.0011
RUB 0.2647 0.0021
Arhivă Radio Chișinău