Locul cu „cel mai curat aer din lume”

  • 21 Martie 2019 19:58
Locul cu „cel mai curat aer din lume”

O zonă vântoasă și izolată de pe insula australiană Tasmania, aflată în regiunea Asia-Pacific, regiune care traversează în această perioadă un sezon propice poluării aerului, reprezintă excepția care confirmă regula și este considerată o veritabilă referință internațională în ceea ce privește aerul curat, informează AFP.

Peninsula Capului Grim oferă priveliști spectaculoase, cu vaste întinderi acoperite cu vegetație ierboasă și cu apele cristaline ale Oceanului Austral. Această regiune cu peisaje magnifice este și o normă pentru oamenii de știință, potrivit Agerpres.

Din 1976, acest pământ sălbatic și bătut de vânturi găzduiește Stația de Măsurare a Poluării Aerului din Cape Grim, o infrastructură publică australiană însărcinată cu misiunea - ce pare la prima vedere improbabilă - de a îmbutelia aerul.

"Munca noastră este de a găsi aerul cel mai curat din lume și de a măsura rata sa de poluare", a explicat pentru AFP Sam Cleland, angajat al acestei stații meteorologice, amenajată pe o faleză.

Spre vest, cea mai apropiată masă terestră este Argentina. La sud se află doar Antarctica.

Izolarea stației a făcut din aceasta locul perfect pentru a colecta ceea ce mulți specialiști consideră a fi aerul cel mai pur de pe Terra, scutit da gazele de eșapament și de fumul ce se degajă de pe plantațiile de arbori de cauciuc.

Când "Roaring Forties" (vânturi puternice din emisfera sudică) bat dinspre sud-vest, ele nu întâlnesc în calea lor altceva decât marea timp de zile sau chiar de săptămâni.

Economia aerului

Acela este momentul în care Sam Cleland și echipa lui prelevează acel cocktail de dioxid de azot, oxigen, hidrogen și celelalte componente ale aerului ambiental.

Pentru aceasta, ei folosesc un sistem de tuburi polizate cu laser - ce par ieșite din serialul de animație "Wallace and Gromit", ai cărui protagoniști sunt doi inventatori din plastilină - și instrumente de măsură deosebit de sensibile.

Materialul lor de studiu este atât de delicat, încât traseele urmate de vehiculele ce asigură livrări din orașul cel mai apropiat, situat la o oră de condus, sunt cu minuțiozitate închise, pentru a evita orice eventuală măsurătoare eronată.

În timp ce autoritățile din cele mai poluate orașe ale lumii întâmpină dificultăți în a atrage talente și de a limita bolile cronice, locuitorii din Peninsula Cape Grim fac din mediul lor înconjurător, considerat relativ intact, un argument principal de promovare a acestei regiuni.

Pentru a vinde carnea locală de vită, sunt promovate studii științifice despre calitatea aerului. Numărul în creștere de ferme eoliene și de turiști veniți pentru a respira aerul pur din zonă arată că reputația acestei regiune se construiește treptat.
Meserie: "cultivator de ploaie"

Mike Buckby, "cultivator de ploaie" la Cape Grim Water Company, colectează și comercializează apele "care cad din cele mai pure ceruri ale Terrei".

"În lume, cele mai multe ape sunt ape de izvor", a explicat el, în fața unui sistem de rezervoare, prelate și ecluze instalate pe o suprafață ce echivalează cu o jumătate de teren de fotbal.

"Depindem de această ploaie care vine din marele ocean Austral", a spus Mike Buckby. Potrivit declarațiilor sale, apa pe care o colectează are un gust remarcabil de dulce și nu conține nimic altceva decât H2O (doi atomi de hidrogen și un atom de oxigen) și molecule de sare marină.

"Avem și puțin sodiu, dar acesta este neutru, foarte dulce. În apele de izvor, în mod normal se găsesc concentrații ridicate de magneziu, nitrați, fosfor, potasiu în stare naturală", a explicat el.

Stația din Cape Grim și aerul curat pe care aceasta îl măsoară oferă antreprenorilor locali un avantaj concurențial pe o piață competitivă. "Acest lucru nu ar funcționa, probabil, fără stația meteo. Da, noi vindem romantism, dar deținem date pe 43 de ani care arată că aici se află amestecul de aer cel mai curat din lume", a adăugat Mike Buckby.

Schimbări rapide

În pofida acestor aspecte, peninsula australiană nu evită în totalitate nivelurile crescute de poluare. Când vântul bate dinspre nord, de la Melbourne sau Sydney, este posibil ca oamenii de știință să detecteze în aerul măsurat semnăturile chimice ale fabricilor din cele două metropole, a subliniat Sam Cleland.

Stația a putut să măsoare o creștere a gazelor care distrug stratul de ozon și care provin din regiuni îndepărtate, precum China. Chiar și aerul pur venit din sud-vest se poate modifica foarte repede.

"Se constată că în ultimii 2.000 de ani, nivelurile de CO2 au rămas la niveluri mai degrabă stabile", a precizat Sam Cleland.

Eșantioanele prelevate din gheața polară de către cercetători arată că nivelurile de CO2 din atmosferă au variat în jurul valorii de 275 de părți per milion (ppm) pe durata ultimului milion de ani.

"Când am început să facem măsurători ale CO2-ului aici, în 1976, eram deja la 330 ppm, iar astăzi am ajuns la 405 ppm", a explicat același meteorolog.

Pragul de 400 ppm a fost depășit la începutul anilor 2010, semn al politicilor insuficiente de protejare a mediului adoptate pe plan mondial. Iar nivelurile de CO2 descoperite în Cape Grim sunt de acum similare cu cele din anumite orașe la începutul revoluției industriale, a adăugat Sam Cleland.

"Ceea ce constatăm astăzi în atmosferă este probabil ceva fără precedent, care nu a mai fost întâlnit cel puțin pe parcursul ultimului milion de ani", a adăugat același expert.

sursa: digi24

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,57 m/s
Mon
29
Tue
22
Wed
24
Thu
26
Fri
26

Curs oficial BNM 01 August 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2832 -0.0000
USD 17.9234 -0.0000
RON 4.3242 -0.0000
UAH 0.6668 -0.0000
RUB 0.2450 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău