Locuitorii din UTA Găgăuzia își aleg astăzi bașcanul

  • 30 Aprilie 2023 08:30
Locuitorii din UTA Găgăuzia își aleg astăzi bașcanul

În regiunea autonomă găgăuză din sudul Republicii Moldova au loc duminică, 30 aprilie, alegeri ordinare ale bașcanului (guvernatorului) acestei regiuni.

Pentru acest scrutin au fost deschise 65 de secții de votare în 26 de localități. Votanții au de ales între opt candidați înregistrați în cursă, transmite IPN.

Este vorba de Nicolai Dudoglo, Grigori Uzun, Mihail Formuzal, Victor Petrov, Dmitri Croitor, Serghei Cernev, Evghenia Guțul și Serghei Cimpoieș.

Pentru ca alegerile guvernatorului să fie considerate valabile, la urne trebuie să se prezinte cel puțin 50% din alegătorii înscriși pe liste, adică minim 47 de mii de cetățeni cu drept de vot din Găgăuzia, dintr-un total de 92 de mii.

Comisia Electorală de la Comrat a dispus tipărirea a 93 451 de buletine, dintre care 3 769 în limba găgăuză, 3 398 – în limba română, iar cele mai multe, 86 284 – în limba rusă. Costul unui buletin este de 0,95 lei.

Tot pe 30 aprilie au loc alegeri parțiale pentru Adunarea Populară (parlamentul local -n.a.) din regiunea găgăuză. Este vorba despre Circumscripția nr. 9 Vulcănești și Circumscripția nr. 17 Cioc-Maidan.

Pentru monitorizarea alegerilor din Găgăuzia, Comisia Electorală Centrală a acreditat 75 de observatori internaționali.

Funcția de bașcan a fost deținută până acum de Irina Vlah. Ea, însă, nu mai poate candida, deoarece a deținut două mandate consecutiv.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău