Locuitorii din R. Moldova sunt recrutați în armata rusă dislocată în regiunea transnistreană fără acordul oficialităților de la Chișinău

  • 03 August 2022 10:02
Locuitorii din R. Moldova sunt recrutați în armata rusă dislocată în regiunea transnistreană fără acordul oficialităților de la Chișinău

Locuitorii din Moldova sunt recrutați în armata rusă dislocată în regiunea transnistreană fără acordul oficialităților de la Chișinău. Racolarea are loc prin intermediul anunțurilor stradale și a mesajelor expediate pe Telegram, se arată într-o investigație RISE.

Reporterul RISE a telefonat la un număr indicat în anunț, prezentându-se drept șomer originar din Bălți. Discuția a atins și probabilitatea de a fi expediat pe frontul din Ucraina, precum și „beneficiile” serviciului militar în armata rusă.

Totodată, reporterii RISE au reușit să aflăm ce funcții le sunt propuse doritorilor de a fi militari prin contract în cadrul grupului de forțe ruse din stânga Nistrului, cu ce promisiuni sunt ademeniți locuitorii regiunii, dar și cum se deosebesc condițiile reale ale serviciului militar de cele din anunțuri.

ANUNȚURILE


— Ce funcție aș putea avea în armată? Eu sunt persoană civilă, nu sunt militar…
— Ce aveți în vedere? Chiar credeți că e doar cazul Dvs.? Vă pare că toți se nasc cu pușca în mână? Dacă vrei să înveți, atunci înveți. N-are nicio treabă că sunteți civil! […] Acolo [în armată] există funcții de țintași, mitraliori. Există diferite funcții…

Acesta este un fragment dintr-o discuție de jumătate de oră pe care reporterul RISE a avut-o, la mijlocul lunii iulie 2022, cu unul dintre cei care se ocupă de recrutarea persoanelor pentru serviciul militar în bază de contract în cadrul Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) din Transnistria, formațiune dislocată pe teritoriul nerecunoscutei republici moldovenești nistrene după războiul din 1992.

Numărul lui de telefon era indicat într-un anunț care ne-a fost transmis de către unul dintre cititorii noștri. În luna iulie, anunțul era distribuit locuitorilor regiunii transnistrene prin intermediul serviciului de mesagerie Telegram.

Un alt anunț similar, dar cu un alt număr de telefon, reprezintă un poster. Acesta a fost transmis redacției de către un alt cititor RISE. Potrivit acestuia, anunțul a fost observat pe la mijlocul lunii iunie 2022 la una din stațiile de așteptare a transportului public din orașul Tiraspol.

Posterul înfățișează un bărbat în uniformă militară pe fundalul steagului rus cu mesajul: Serviciu militar în bază de contract, alătură-te și tu! Detalii la numărul de telefon: 0779***32.

CAMARAZII ARMATEI AGRESOARE

Presupușii recrutori se numesc Klimov Serghei Dmitrievici – „deținătorul” numărului de telefon indicat pe poster, și Storojuk Alexei Vladimirovici – numărul lui este indicat în textul anunțului distribuit prin intermediul Telegram.

Grație extraselor obținute din unele baze de date rusești, reporterii RISE au aflat că și Klimov, și Storojuk, au același loc de muncă: U/M 13962, filiala IFS CSU DMV.

IFS CSU DMV – Instituția Federală de Stat „Comandamentul Strategic Unit al Districtului Militar Vest”, fondată de Ministerul Apărării al Federației Ruse. Conform datelor făcute publice de serviciile de securitate ucrainene, militarii ruși din cadrul Districtului Militar Vest sunt implicați în invazia militară din Ucraina. Deci, efectiv, recrutorii din regiunea transnistreană sunt camarazii agresorilor militari din cadrul armatei regulate a Rusiei care a atacat Ucraina în februarie 2022.

MAEIE: RECRUTAREA ESTE ILEGALĂ

Acum patru ani, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU, Rusia a fost îndemnată să-și retragă trupele din regiunea transnistreană „necondiționat și fără întârzieri”. Același document exprima îngrijorarea „cu privire la continuarea staționării Grupului Operativ al Trupelor Ruse și a armamentului său pe teritoriul Republicii Moldova”.

Iar racolările pentru serviciul în cadrul GORT sunt condamnate de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) al Republicii Moldova.

MAEIE, într-un comentariu oferit RISE Moldova: Așa-zisul Grup Operativ de Trupe Ruse (GOTR) staționează în regiunea transnistreană fără acordul autorităților Republicii Moldova, astfel, încălcând principiul de drept internațional. Caracterul ilegal al prezenței GOTR în regiunea transnistreană a țării noastre a fost o poziție consecventă a Chișinăului. Or, în acest context, înrolarea localnicilor în structurile militare care staționează ilegal în regiunea transnistreană aduce atingere suveranității, integrității teritoriale și contravine statutului de neutralitate a Republicii Moldova. Totodată, prin aceste acțiuni se încalcă obligația de neutralitate a trupelor rusești, la care Federația Rusă și-a dat acordul explicit prin semnarea Acordului cu privire la principiile soluționării pașnice a conflictului din regiunea transnistreană a țării noastre, semnat de președinții celor două țări la 21 iulie 1992. Detalii, AICI

Poziția respectivă este susținută și de Biroul politici de reintegrare a Moldovei. În urma unei solicitări făcute de RISE, instituția a menționat în răspunsul său că „poziția autorităților de la Chișinău este clară, univocă și neschimbată că aceste forțe [GOTR] trebuie retrase necondiționat, împreună cu munițiile care sunt ilegal depozitate pe teritoriul țării și reprezintă factori de risc sporit în materie de securitate și ecologie”. Detalii, AICI

La rândul său, Oleg Beleakov, reprezentantul părții transnistrene în cadrul Comisiei Unificate de Control, explica încă în anul 2021 că, „atâta timp cât nu vor fi soluționate chestiunile sensibile de bază ce țin de statutul RMN și de aspectele legate de securitate, este imposibilă examinarea chestiunilor ce țin de activitatea forțelor de pacificare, a GOTR și chiar cele ce țin de misiunea de pacificare în sine.

Continuarea citiți aici

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău