Locuitorii din micile insule ale Italiei riscă să rămână izolați din cauza noilor restricții

  • 08 Ianuarie 2022 13:41
Locuitorii din micile insule ale Italiei riscă să rămână izolați din cauza noilor restricții

Începând de luni, Italia le va permite doar cetățenilor care dețin un așa-numit „super-certificat verde” să călătorească cu mijloacele de transport în comun, inclusiv avioanele și bărcile. Având în vedere aceste restricții dure, locuitorii celor 87 de mici insule ale Italiei riscă să rămână izolați, fiind condamnați la un „exil forțat”, avertizează o asociație a primarilor din aceste insule, citată de Euronews, notează DIGI24.ro.

„Super-certificatul verde” va funcționa doar pentru italienii complet vaccinați anti-COVID și pentru cei care au trecut recent prin boală, astfel că, un test negativ nu va mai fi suficient pentru a utiliza transportul în comun, potrivit noilor reguli care vor intra în vigoare din 10 ianuarie, scrie sursa citată

O serie de oficiali locali avertizează, însă, că unii locuitori ai insulelor nu vor mai putea acum să călătorească pe Italia continentală, unde mulți fac naveta, și se vor afla, astfel, într-un „exil forțat”.

„Transportul maritim și aerian reprezintă singura legătură posibilă cu restul Italiei pentru unii locuitori. Interzicerea accesului la aceste mijloace de transport înseamnă condamnarea la exil forțat a locuitorilor care, din diverse motive, nu s-au vaccinat”, a declarat Francesco Del Deo, președintele Asociației Naționale a Municipiilor din Insulele Mici ale Italiei (ANCIM).

Într-o scrisoare adresată premierului italian Mario Draghi, ANCIM a solicitat ca locuitorii insulelor să poată folosi în continuare un test negativ pentru a călători din „motive de sănătate, educație sau muncă” în partea continentală a țării.

Majoritatea celor 87 de insule mici ale Italiei – care sunt reprezentate de ANCIM – nu au unități sanitare permanente. „Este o situație complicată”, a arătat Del Deo, care este și primarul unui municipiu de pe insula Ischia, situată în Golful Napoli, la aproximativ 18 mile marine de localitatea Napoli.

„Într-o democrație, drepturile minorităților trebuie și ele protejate”, a adăugat edilul, exprimându-și totodată sprijinul pentru vaccinarea împotriva COVID-19.

ANCIM a sugerat că autoritățile centrale ar putea decide amenajarea unor zone speciale pe feriboturi pentru acei rezidenți ai insulelor care călătoresc pe baza unui test negativ.

„Eu susțin foarte mult vaccinarea, dar cred că cerința super-permisului verde pentru feriboturi este o omisiune din partea guvernului”, a declarat Dino Ambrosino, primarul insulei Procida. „Din moment ce nu există alternative pentru a ajunge pe continent, dreptul la mobilitate al locuitorilor de pe insule trebuie protejat”, a continuat acesta.

Italia a fost una dintre cele mai afectate țări de coronavirus, cu peste 137.000 de decese cauzate de infectarea cu SARS-CoV-2 de la începutul pandemiei și până în prezent.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău