Locuitorii Chișinăului vor scăpa de mirosul insalubru. La Stația de epurare nămolul acumulat nu va mai fi deshidratat în saci geotube

  • 21 Februarie 2019 15:15
Locuitorii Chișinăului vor scăpa de mirosul insalubru. La Stația de epurare nămolul acumulat nu va mai fi deshidratat în saci geotube

Locuitorii capitalei vor scăpa de mirosul insalubru, emanat de nămolul acumulat la Stația de epurare Chișinău. Începând de astăzi, nămolul acumulat nu va mai fi deshidratat în saci geotube, ci va fi prelucrat mult mai rapid cu ajutorul a două centrifugi, care vor activa în regim non-stop. Investiția a costat furnizorul de apă circa 16 milioane de lei, transmite MOLDPRES.

Prima centrifugă a fost instalată în august 2018 și după o perioadă de testare, a fost instalată și cea de-a doua centrifugă.

Directorul general al furnizorului de apă, Valeriu Meșca, a declarat că deși investițiile sunt mari, acestea sunt justificate, întrucât pe termen lung vor aduce economii considerabile. „Preconizăm treptat să modernizăm întregul proces de epurare a apelor uzate. Centrifugele ne vor permite să tratăm nămolul conform standardelor europene”, a spus sursa citată.

Prezent la evenimentul de lansare, primarul general interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, a declarat că instalarea centrifugilor înseamnă tratarea nămolului conform practicilor europene, iar ca rezultat locuitorii capitalei nu vor mai simți mirosul neplăcut.

Potrivit „Apă Canal Chișinău”, în cele șase luni de la instalarea primei centrifugi, s-a reușit prelucrarea a circa 208 mii m3 de nămol. Totodată, s-au micșorat considerabil suprafețele de stocare a nămolului, iar datorită metodei de prelucrare, nămolul tratat nu mai are așa umiditate înaltă și poate fi folosit în agricultură, fără ca să mai fie depozitat în saci geotube. După prelucrarea nămolului în centrifugi, volumul acestuia s-a micșorat cu 45 la sută. Anual, pentru tratarea nămolului se utilizau 144 saci geotube de unică folosință, care costau peste 7,5 mln de lei, fiind depozitați pe o suprafață de circa 4 ha. Mai mult, în perioada când se transporta nămolul stocat în saci geotube, în Chișinău se răspândea un miros urât.

Zilnic, în grătarele de la Stația de epurare sunt stocate circa 15 tone de deșeuri menajere. 

Reabilitarea Stației de epurare și a liniei noi de tratare a nămolului a fost lansată în ianuarie 2017, proces care urmează să se încheie în anul 2021. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău