Locatarii vor putea să monteze instalații fotovoltaice pe acoperișul blocurilor

  • 20 Septembrie 2023 16:38
Locatarii vor putea să monteze instalații fotovoltaice pe acoperișul blocurilor

Proprietarii de apartamente din blocurile multietajate vor avea posibilitatea să instaleze parcuri de energie regenerabilă pentru consum propriu, inclusiv acestea se pot afla la o altă adresă decât locul de consum, doar că ambele adrese vor trebui să se afle în raza aceluiași furnizor. Prevederile se conțin într-un proiect de lege aprobat de Guvern, transmite IPN.

Autoritățile menționează că există un interes mare pentru instalațiile fotovoltaice, investiție care se răscumpără mai repede spre deosebire de alte tehnologii, iar în condițiile prețurilor actuale se recuperează de două ori mai repede decât până̆ la criza energetică și războiul din Ucraina.

De asemenea, se constată că mulți consumatori supradimensionează puterea instalată și lipsesc alți consumatori de posibilitatea de a produce energie verde pentru consum propriu. Pentru a face actualul sistem de energie regenerabilă mai echitabil, mai ordonat, nediscriminatoriu și la care să aibă acces cât mai mulți cetățeni, va fi introdusă facturarea netă, din 1 ianuarie 20124.


„În general, proiectul de lege își propune să stimuleze investițiile în energia verde. Republica Moldova și-a stabilit ca țintă națională pentru anul 2030 ca nu mai puțin de 30% din volumul energiei electrice consumate să fie din surse regenerabile, în prezent regenerabilele reprezintă 6%. Totodată, urmare a modificărilor formulate, executivul ar urma să anunțe licitații pentru parcuri eoliene și fotovoltaice mari, în total puterea instalată în cazul eolienelor fiind de 105 MW și 60 MW a panourilor fotovoltaice, parcuri ce ar urma să fie  instalate până în 2025, precizează Ministerul Energiei.

Proiectul de lege urmează să fie examinat și supus votului în Parlament.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău