Localităţi din ţară sunt interesate să creeze trasee turistice de tipul “Dor de Codru”

  • 15 August 18:45
Localităţi din ţară sunt interesate să creeze trasee turistice de tipul “Dor de Codru”

Trei comunităţi – Selemet (Cimişlia), Sipoteni (Călăraşi) şi Băhrineşti (Floreşti) s-au interesat de proiectul turistic „Dor de Codru”, realizat anul trecut în centrul ţării, cu sprijinul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Guvernului Elveţiei.  Delegaţii din cele trei localităţi au fost recent în vizite de studii la Micleuşeni, Dolna (Străşeni) şi Cioreşti (Nisporeni), pentru a prelua din experienţa  satelor care gestionează acest proiect, transmite MOLDPRES.

Toate localitățile amintite sunt partenere ale proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală”, finanțat de Guvernul Elveției, și au un interes comun - promovarea turismului rural ca ramură de dezvoltare a economiei locale.  Tocmai de aceea, reprezentanți ai administrației locale și asociațiilor de băștinași din cele trei localități au vizitat traseul și au aflat mai multe despre gestionarea obiectivelor turistice incluse.

Astfel, delegația a vizitat popasul turistic la intrarea în satul Micleușeni, cu harta turistică a traseului, Casa Mierii Victor Ciolacu, Cimitirul eroilor români, Conacul boierului Zamfirache Ralli (actualmente casa-muzeu Alexandr Pușkin), beciul boierului și izvorul Zamfirei din satul Dolna.

Primarul de Micleușeni, Ion Dima, a explicat procesul de creare a unui traseu turistic, iar reprezentanții primăriei Dolna și muzeului au povestit din istoria satului, din perioada de exil a poetului A. Pușkin în Moldova.

În continuare, delegații au fost întâmpinați la cea mai mare poartă de lemn din Republica Moldova, situată la intrarea în satul Ciorești. Această poartă a fost proiectată și construită cu implicarea primăriei și a comunității de băștinași din Ciorești.

Următorul popas a fost la atelierul meșterului popular Zaharia Triboi, singurul în ţara noastră  care face obiecte în ceramică neagră. Maestrul le-a prezentat oaspeţilor un master-class, susținut de un recital de poezii din creația proprie.  Ulterior, a fost vizitată casa meșterului popular Parascovia Mârza, unde a fost prezentată experiența în amenajarea unei pensiuni-muzeu, cu suportul mai multor donatori.

„A fost o vizită cu adevărat utilă pentru noi, care suntem interesați de a dezvolta un traseu turistic în satul Selemet, mai ales că avem toate premisele pentru aceasta. Atunci când vezi experiența reușită a altor comunități, capeți încredere și convingerea că este posibil. Am plecat foarte inspirați acasă şi suntem  gata de acțiuni concrete”,  a afirmat Tatiana Badan, primarul satului Selemet.

La final, oaspeţii au vizitat pensiunea Iulia Axente, unde  au făcut bilanțul celor văzute și învățate, fiind convinși să inițieze proiecte turistice  în comunitățile lor.

Trei localități din centrul țării, Ciorești, Dolna și Micleușeni, au creat traseul de turism rural „Dor de Codru”. Locuri pitorești, codri seculari, meșteri populari și pensiuni agro-turistice sunt printre cele 20 de obiective incluse în traseu. Crearea traseului „Dor de Codru” este un proiect inițiat de autoritățile locale și băștinași, cu sprijinul proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală”. Pentru dezvoltarea traseului turistic, Guvernul Elveției a acordat 50 de mii de dolari,  administrațiile locale au alocat circa 22 de mii de dolari, iar băștinașii au donat peste opt mii de dolari.

PNUD și Guvernul Elveției oferă suport celor 35 de comunități-partenere în promovarea experiențelor pozitive, în susținerea proiectelor și afacerilor pentru dezvoltarea economică locală.

Sursa: Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chişinău
13,06 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:1 m/s
Thu
17 °C
Fri
17 °C
Sat
17 °C
Sun
17 °C
Mon
14 °C

Curs oficial BNM 23 Octombrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3655 -0.0033
USD 17.3815 0.0298
RON 4.0681 -0.0019
UAH 0.6992 0.0055
RUB 0.2729 0.0006
Arhivă Radio Chișinău